Promovisan Turistički vodič kroz Hadžiće

0
1549
Sa sinoćnje promocije turističkog vodiča kroz Općinu Hadžiće

U multimedijalnoj sali Općine Hadžići sinoć je promovisan Turistički vodič kroz Hadžiće i 15-minutni film koji govori o sadržaju vodiča, odnosno ljepotama, vrijednostima, bogatstvu ove općine.
Turistički vodič kroz Hadžiće rezultat je višemjesečnog rada historijske sekcije JU OŠ ‘Hilmi ef. Šarić.
Aisa Sadiković, profesorica historije u dugogodišnjem radu sa djecom je shvatila da djeca jako vole terenski rad, vole istraživati, saznavati nove stvari i to je iskoristila na najbolji način. Zahvaljujući podršci Općine i menadžmenta škole, učenici i članovi historijske sekcije imali su priliku obići sva značajna mjesta, ustanove, institucije, spomenike u općini, razgovarati sa stručnjacima, ali i običnim ljudima koji čuvaju brojna sjećanja na davna vremena.
“U ranijem periodu članovi historijske sekcije su obilazili značajna mjesta u BiH i gdje god smo dolazili nailazili smo na problem nedostatka promotivnih materijala, vodiča koji bi nas usmjerili na najznačajnija mjesta. Kada smo se bazirali na obilazak naše lokalne zajednice, odlučili smo napraviti vodič koji bi nudio sve potrebne informacije turistima, ali i domaćem stanovništvu. Obišli smo spomenike iz prethodnih, ali i posljednjeg rata, spomen sobu, nekropolu stećaka, olimpijske spomenike, sportske terene, tvrđave, pećine, planinarske domove, ergelu konja, nova apartmanska naselja. Ponudili smo informacije o geografskom položaju, klimi, putnoj komunikaciji, informacije koje zanimaju svakoga, i one koji prvi put dolaze na neko mjesto, ali i one koji žive u blizini. Učenici su podijeljeni u pet grupa i svaka od grupa je imala svoj zadatak. Na kraju smo od pet filmova i zabilješki napravili turistički vodič i jedan promotivni film. Ponosna sam na rezultat našeg višemjesečnog rada” istakla je profesorica Sadiković.
Učenici su kroz projekat saznali mnoge stvari koje na drugi način ne bi nikada saznali, posjetili su mjesta koja vjerovatno ne bi nikada posjetili, iako su im u blizini i stekli znanja koja će prenositi na svoje školske drugare.
“Posebno nam je uzbudljivo bilo kada smo posjetili ergelu konja Lazy horse koja je zbog svoje atraktivnosti uvrštena u vodič”, rekla nam je Džejla Muhibić.
Edin Šerbo je istaknuo spomen obilježja na Brezovači i Igmanu, a Elsedin Keško je oduševljen starim hrastom u Pazariću za koji se vežu brojne legende.
“Stari hrast u Pazariću je star više od 500 godina što je naučno dokazano i ovo stablo je pod zaštitom države. U unutrašnjost stabla može stati 10-ak odraslih osoba”, rekao nam je Keško.
Sarah Ramić smatra kako je vrijedno posjetiti česmu Katarine Vukčić Kosače-Kotromanić na ulazu u Tarčin, a Vedad Fatić posebno ističe veliku vrijednost i značaj seoskog turizma, flore i faune na području Općine Hadžići.