Kompanija dm lider održivog razvoja u BiH

Kompanija dm lider održivog razvoja u BiH. Kompanija dm drogerie markt BiH proglašena je apsolutnim pobjednikom Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022.

0
73
Nagrada za 2022. je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju radna mjesta i smanjuju utjecaj na okoliš

Na svečanosti održanoj sinoć u Sarajevu, u prostorijama Ministry of Programming (MoP), promovisana je četvrta generacija biznis lidere održivog razvoja u BiH. Ova nagrada se dodjeljuje u sklopu programa ‘Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini’ (SDG2BIH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini pri implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH.
Nagrada za 2022. godinu bila je fokusirana na preduzeća koja stvaraju i zadržavaju kvalitetna radna mjesta i aktivno smanjuju svoj utjecaj na okoliš. Ove godine, MoP je nastupio kao sudomaćin događaja u svojoj novoj ulozi SDG biznis mentora, osvojivši Nagradu u svojoj kategoriji 2020. i 2021. godine.
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH nastavlja da raste svake godine, dostižući rekordan broj prijavljenih – 85 preduzeća podnijelo je 103 prijava. U 2021. godini 75 preduzeća podnijelo je 106 prijava, u 2020. godini 71 preduzeće podnijelo je 106 prijava, dok je u 2019. godini bilo 44 preduzeća sa 55 prijava.
“Kao jedna od vodećih zemalja u svijetu u pogledu implementacije Ciljeva održivog razvoja, Švedska je sretna što može podijeliti svoja iskustva i podržati druge u njihovim naporima da ispune ove globalne ciljeve usmjerene na stvaranje održivije budućnosti za sve nas. Za postizanje ovih ciljeva ključno je angažovanje privatnog sektora i važno je da odamo počast biznis liderima u BiH koji su pokretači održivog razvoja i rasta i da ih ohrabrimo da nastave na ovoj pozitivnoj putanji”, rekla je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja dodjeljuje se za tematske oblasti Ljudi i Resursi i okoliš, a sveukupni pobjednik za BiH je izabran među kompanijama koje su se prijavile u obje tematske oblasti.
“Snaga Ciljeva održivog razvoja kojima smo svjedočili iz prve ruke, kao i priče koje smo čuli od drugih, dokazuju jedno: održive poslovne prakse postaju važnije nego ikad. Ovaj događaj je lijep način da započnemo novo poglavlje u MOP-ovoj priči u našem novom sjedištu”, rekao je Rešad Začina, suosnivač i koizvršni direktor preduzeća Ministry of Programming, dvostrukog dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja.
U okviru tematske oblasti ‘Ljudi’ nagrade se dodjeljuju onim preduzećima koja inspirišu druge u smislu otvaranja kvalitetnih radnih mjesta i zadržavanja talenata, a ovogodišnji dobitnici su Dekonta BH u kategoriji mikro preduzeća, SEEBA u kategoriji malih preduzeća, Klika u kategoriji srednjih preduzeća i Mistral Technologies u kategoriji velikih preduzeća.
U tematskoj oblasti ‘Resursi i okoliš’ pobjednici za mikro i mala preduzeća su Šumska tajna i ETMax. U ovoj kategoriji pobjednici za srednja i velika preduzeća su Lukavac Cement i Coca-Cola HBC B-H.

U ime kompanije dm drogerie markt BiH nagradu je preuzeo direktor Damir Šlosel

Sveukupni pobjednik Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2022. godinu je preduzeće koje je ujedno osvojilo i najveći broj bodova za poštivanje GRI standarda (Globalne inicijative za izvještavanje) i realizaciju Ciljeva održivog razvoja, odnosno dm drogerie markt.
U ime kompanije dm drogerie markt BiH nagradu je preuzeo direktor Damir Šlosel.
“Kompanija dm stavljajući čovjeka u središte svoga poslovanja nastoji kroz nacionalne inicijative i lokalni angažman pružiti podršku zajednici u kojoj posluje. Kroz naše poslovanje težimo da zajedno s našim partnerima prepoznamo stvarne potrebe kupaca nudeći im ponudu koja ima jedinstvenu kombinaciju proizvoda i usluga po najboljim cijenama“, izjavio je tom prilikom Šlosel.
Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora u smislu realizacije Ciljeva održivog razvoja u BiH i motiviranje novih učesnika u privatnom sektoru da Ciljeve održivog razvoja uključe u svoje poslovne modele. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska komora BiH. Ovo partnerstvo ima za cilj unapređenje saradnje i podizanje svijesti o važnosti održivog poslovanja, cirkularne ekonomije, digitalizacije i dekarbonizacije u BiH.
“Nagrađena su preduzeća iz BiH koja svoje poslovanje zasnivaju na održivim poslovnim modelima koji doprinose implementaciji posvećenosti BiH da implementira Ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030”, rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.
Ovogodišnja Nagrada za biznis lidere održivog razvoja fokusirana je na preduzeća koja stvaraju kvalitetna radna mjesta i zadržavaju talenat dok aktivno rade na dekarbonizaciji svojih poslovnih aktivnosti. 34 preduzeća ušla su u završni krug gdje su standardi Globalne inicijative za izvještavanje (GRI) korišteni kao osnova metodologije evaluacije za pristigle 103 prijave, a proces evaluacije vodio je nezavisni panel eksperata na čelu sa profesorom Vjekoslavom Domljanom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here