Prošle godine u svijetu prodano 2 miliona električnih automobila

0
888
Bloomberg NEF predviđa da će se do 2025. prodaja električnih automobila popeti na 10 miliona godišnje

Istraživačka agencija Bloomberg NEF objavila je pregled tržišta električnih automobila u dosadašnjem razdoblju te predviđanja za ovu godinu. Prema podacima koje su prezentirali nema naznaka da bi tržište električnih vozila moglo usporiti, čak naprotiv.
Prošle je godine, kažu, u svijetu bilo prodano oko 2 miliona električnih automobila, do 2025. godine to će se popeti na 10 miliona godišnje. Za 2030. predviđaju da će se prodavati 28 miliona, a do 2040. godine 56 miliona električnih automobila.
Do tada će električni automobili i prestići globalnu prodaju automobila pogonjenih fosilnim gorivima. Ovaj će trend biti u skladu s padom cijena baterija, pa bi do sredine narednog desetljeća cijene električnih i vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem trebale biti u prosjeku podjednake. Povećanju prodaje automobila s električnim pogonom pogodovat će i sve stroža regulativa vezana uz zagađenje okoliša u gradovima.
Trenutno se, unatoč velikom rastu, na cestama svijeta nalazi tek oko 0,5% električnih automobila, od ukupno više od milijarde automobila koji su u pogonu. Ukupan će broj automobila u svijetu još neko vrijeme rasti, pogotovo u zemljama u razvoju, ali oko 2030. godine se očekuje početak pada i povratak na današnji nivo. Dogodit će se to, predviđa se, zbog pojave autonomnih vozila, dijeljenja vlasništva i sve veće prisutnosti usluga prijevoza na zahtjev.

Bloomberg NEF: Do 2040. električni automobili će  nadmašiti klasične

Slično će se dogoditi i s emisijama štetnih plinova na račun transporta. U naredna dva desetljeća očekuje se njihov porast, vrhunac negativnih emisija trebao bi biti oko 2030. godine, a do 2040. očekuje se smanjenje na nivo otprilike kakve su bile 2018. godine.
Elektrifikacija će, navodi Bloomberg NEF, značajno zahvatiti i područje kamiona, autobusa i kombija. Zbog regulative i sve skupljih fosilnih goriva Evropa će prestići SAD i postati, iza Kine, drugo najveće svjetsko tržište za električna vozila u narednom desetljeću.