Prva transverzala: Krajem januara raspisivanje tendera za tunel ‘Kobilja Glava’

0
395
Izgradnja tunela 'Kobilja Glava' je dio projekta koji bi trebao kreditno finansirati EIB

Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona Sarajevo, Grada i općina, kojim je danas predsjedavao ministar saobraćaja Adi Kalem, razgovarano je o aktivnostima koje su u proteklih sedam dana urađene na šest prethodno identificiranih građevinskih cjelina na Prvoj transverzali.
Ovom prilikom, ministar je podsjetio da je riječ o kružnoj raskrsnica kod Američke ambasade, dionici od raskrsnice Tešanjske sa ulicom Halida Kajtaza, dionici od ulice Braće Begić do budućeg rotora na Šipu, ‘Grand’ nadvožnjaku, tunelu ‘Kobilja Glava’ i dionici od izlaza iz tunela ‘Kobilja Glava’ do Jošaničke petlje u Vogošći.
Direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač je informisao prisutne kako je Vlada FBiH odobrila novac za izgradnju gradskog autoputa. S tim u vezi, tražio je od Federalne direkcije za ceste da se u prioritet stavi projektovanje brze ceste od Pofalića do tunela na Ciglanama, do spoja sa Prvom transverzalom u Velešićima. Na taj način bi bilo mnogo lakše definisati u kojem pravcu prema Velešićima je najbolje implementirati ovu dionicu Prve transverzale.
Ministar Kalem je kazao kako je za tunel ‘Kobilja Glava’, koji će se spajati sa cestom M-18, završena evaluacija, danas i pretkvalifikacija, nakon čega slijedi ‘no objection’ faza ili faza bez prigovora koju donosi EBRD.
Radi se evaluacija ponuda čime će se steći uvjeti za raspisivanje tendera krajem narednog mjeseca, kako bi se u martu već uveli izvođači radova. Još jednom je naglašeno kako je rok za izgradnju ovog tunela dvije godine.