Prvi regionalni sajam inovacija ‘Sarajevo 2020’ održat će se 15. i 16. septembra

0
438
SBF i Fondacija Mozaik najavili prvi regionalni sajam inovacija 'Sarajevo 2020'

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, 15. i 16. septembra 2020. organiziraju prvi regionalni virtuelni sajam inovacija pod nazivom ‘Sarajevo 2020’.
“Cilj sajma je bitno unaprijediti proces komercijalizacije inovacija i pozicionirati BiH kao regionalni centar za inovacije. Sajam će se odvijati putem našeg novog softvera, a implementator će biti Agencija MaŠta. Startup studio je obezbijedio fond od 500.000 KM za ulaganje u inovacije koje imaju potencijal biti društveno odgovorne i profitabilne, te koje će se registrirati kao d.o.o. u BiH”, rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni tvorac Sajma.
Pored obezbjeđenog fonda za ulaganje, te mogućnosti da svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja, na Sajmu će biti dodijeljene novčane nagrade za najbolje inovacije.
Posjetioci će prvog dana Sajma imati priliku i poslušati priču o počecima jednog od najpoznatijih inovatora iz regiona Mate Rimca iz kompanije Rimac Automobili; Bakira Kalajdžisalihovića, inovatora iz BiH koji je zaposlen u Boingu gdje se i proizvodi njegova inovacija (TBC). Nakon toga, inovatori imaju priliku da predstave svoje inovacije, te da učestvuju u Nagradnom fondu koji će im omogućiti da osvoje titulu ‘Inovatora godine 2020’ ili neku od medalja i novčanih nagrada.
Drugog dana Sajama, održavaju se individualni razgovori i pregovori, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.
Organizator Prvog regionalnog sajma inovacija je i Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća investicijska konferencija, koja se već 11 godina zaredom održava u glavnom gradu BiH.
“SBF već je organizirao pet online panela na kojima smo sa bh. stručnjacima i našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva ‘Mi to možemo’, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Za razvoj jedne ekonomije ključne su i inovacije. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator SBF-a.
Svi zainteresirani inovatori i privrednici iz regiona za učešće na Sajmu će se uskoro moći prijaviti putem web stranice www.startupstudio.ba.
Prvi regionalni virtualni sajam ‘Sarajevo 2020’ imat će sve mogućnosti umrežavanja i predstavljanja proizvoda i usluga kao i klasični sajmovi – samo će posjetioci, privrednici i učesnici sajmu pristupati putem računara.