Raspisan tender za izvođača radova tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

0
457
Forto, Šteta i Muzur obišli dionicu buduće tramvajske pruge do Hrasnice

Za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu Sarajevu danas je objavljen Poziv za dostavu ponuda za odabir izvođača radova. Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice podrazumijevat će izgradnju 12,96 kilometara pruge, a rok za dostavu ponuda je 9. maj ove godine.
Ovaj projekt će, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, značajno poboljšati saobraćaj u Kantonu Sarajevo.
“Nakon skoro 40 godina priče o ovom projektu, danas je raspisan tender za izvođača radova. Plan je da na dužini od 12,96 kilometara pruge bude izgrađeno 20 stajališta, kao i okretnica na Ilidži. Od velikog značaja će biti kako za stanovnike Hrasnice i Ilidže tako i za cijeli Kanton”, rekao je ministar Šteta.
Krajem prošle godine, nakon što su kantonalni premijer Edin Forto i ministar Šteta potpisali mandatno pismo sa EBRD-om, raspisan je tender za nadzor i napravljeni su prvi koraci za početak realizacije ovog projekta.
“Izgradit ćemo prugu i kupiti tramvaje kojima će se građani voziti i do Hrasnice. Tu infrastrukturu će pratiti ekonomski i drugi razvoj. Unapređenje javnog prijevoza i proširenje tramvajske pruge, kao i trolejbuske mreže mora biti strateško opredjeljenje svih narednih vlada. Kada tome dodamo unapređenje i proširenje biciklističkih staza, moći ćemo reći da se krećemo prema Evropi u smislu kvalitete života u Sarajevu”, naglasio je premijer Forto, nakon današnjeg obilaska dionice buduće tramvajske pruge.
Izgradnja tramvajske pruge do Hrasnice je, kako je naveo općinski načelnik Nermin Muzur, historijski projekt za Općinu Ilidža i sve njene stanovnike.
“Dugo smo čekali na ovaj projekt. Današnje raspisivanje tendera je odličan poklon svim stanovnicima Ilidže uoči 12. marta, Dana Općine Ilidža”, kazao je načelnik Muzur.
Postupak nabavke će se provoditi putem EBRD-ovog portala za e-nabavku za klijente ECEPP i tim putem zainteresovani ponuđači mogu pristupiti dokumentaciji.