PUFBiH: Inspektori na području tri kantona otkrili 55 neprijavljenih radnika

0
343
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – kantonalnih poreznih ureda Novi Travnik, Zenica i Mostar su u protekla tri dana izvršili 112 inspekcijskih brzih kontrola kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.
Kontrole su izvršene na području Bugojna, Jajca, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Travnika, Viteza, Zenice, Visokog, Tešnja, Maglaja, Zavidovića, Žepča, Kaknja, Doboj Juga, Neuma, Čitluka i Mostara.
U izvršenim kontrolama otkriveno je 55 neprijavljenih radnika, dok 66 obveznika nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i 14 nisu imali fiskaliziran fiskalni uređaj, a 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdata su 72 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 217.650 KM.
Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.