PUFBiH: Na području ZHK zapečaćeno 16 objekata

0
382
Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori izdali 146 prekršajnih naloga i kazne u iznosu 393.900 KM

Porezna uprava Federacije BiH saopćila je da su inspektori ove uprave, u periodu od 23. do 28.8.2022. godine, na području Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega izvršili 64 inspekcijske kontrole kojima su bili obuhvaćeni priređivači igara na sreću, kao i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti.
U izvršenim kontrolama otkriveno je 17 neprijavljenih radnika, 20 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i dva objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 16 objekata, te su u 33 slučaja izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 74.900 KM.
Iz Porezne uprave ističu da će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.