PUFBiH: U 71 kontroli izrečene kazne u iznosu od 92.350 KM

0
181
Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori izdali 146 prekršajnih naloga i kazne u iznosu 393.900 KM

Iz Porezne uprave FBiH saopćeno je da su inspektori kantonalnih poreznih ureda Mostar, Bihać i Sarajevo 27., 28. i 30. jula ove godine izvršili 71 inspekcijski nadzor poreznih obveznika koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Čitluka, Bihaća, Cazina, Ključa, Vogošće i Ilijaša.
U izvršenim kontrolama otkriveno je 26 neprijavljenih radnika, 28 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koja nisu imala instaliran fiskalni uređaj i 22 objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.
Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćen je jedan objekt, a u 36 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim kaznama u iznosu od 92.350 KM.
Iz Porezne uprave ističu da će aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije biti nastavljene i u narednom periodu, stoga pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.
Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinose pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.
Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa, kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti mogu prijaviti anonimno, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.