Raiffeisen banka upozorava klijente na moguće phishing napade

0
819
Karlheinz Dobnigg: Svim klijentima želimo olakšati poslovanje sa bankom

Raiffeisen banka u BiH upozorava korisnike svojih usluga na moguće phishing napade koji predstavljaju pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka klijenata, navodeći da banka nikada ne traži od klijenata lične podatke putem e-maila ili SMS-a.
“Različiti pokušaji prevara svakodnevna su pojava na Internetu te smo bili svjedoci organizovanja lažnih nagradnih igara na društvenim mrežama, a nedavno su građani dobili i SMS poruku koja je sadržavala maliciozni link prilikom čega je korišteno ime Raiffeisen banke. Stoga sve klijente molimo da vode računa o zaštiti ličnih podataka kako bi se zaštitili od zloupotreba, te da ovakve poruke ignorišu i odmah izbrišu”, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.
Phishing napadi predstavljaju pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika Interneta, kao što su korisnička imena, lozinke i podaci o karticama a s ciljem njihove zloupotrebe. To može biti putem lažnih e-mail-ova, SMS poruka, nagradnih igara na društvenim mrežama ili bilo kojeg drugog elektronskog kanala. Ovi napadi najčešće sadrže maliciozni link ili prilog ili pak poziv građanima da pošalju sliku svojih ličnih dokumenata. U slučaju dobivanja sumnjive poruke, savjet građanima je da ni u kojem slučaju ne dostavljaju svoje lične podatke, te ne otvaraju linkove i priloge koji se nalaze u elektronskoj poruci.
“Napominjem da Raiffeisen banka nikada ne traži od klijenata lične podatke putem e-maila ili SMS-a, a sve informacije koje banka komunicira navedenim kanalima su informativnog karaktera”, istakao je Dobnigg.
Postoji nekoliko načina prepoznavanja phishing poruke. Naime, ovakve poruke veoma često sadrže gramatičke greške i izgledaju neprofesionalno. Prevaranti najčešće oponašaju poznate kompanije ili institucije koristeći njihov vizuelni identitet poput logotipa ili fonta ili krivotvoreći adresu pošiljatelja. Iako se može desiti da na prvi pogled phishing poruke izgledaju kao da su poslane od strane legitimne kompanije, renomirane kompanije nikada od korisnika ne traže lične podatke na ovaj način stoga je lako prepoznati da je riječ o prevari.
Dodatno, phishing poruke mogu sadržavati prijetnje ili nagrade a kako bi se korisnici motivisali da što prije učine ono na što ga se navodi u poruci, saopćeno je iz Raiffeisen banke.