Raiffeisen banka: Nismo bili upoznati s navodima o umiješanosti Dobnigga u pranju novca

0
238
Raiffeisen: Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnigg je 19. marta podnio ostavku na svoju poziciju u Banci

Povodom današnjih navoda u medijima u kojima se spominje Raiffeisen, iz ove banke upućeno je kratko saopćenje.
“Prije nekoliko sedmica saznali smo za potencijalni sukob interesa g. Karlheinza Dobnigga. Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnigg je 19.03.2021. godine podnio ostavku na svoju poziciju u Banci, s trenutnim učinkom. U tom trenutku, nismo bili upoznati s navodima o pranju novca”, navodi se u saopćenju Raiffeisen banke.
Podsjetimo, jutros su mediji objavili da Tužilaštvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na dvije lokacije u Sarajevu, a u okviru međunarodne suradnje sa institucijama Austrije i Njemačke.
Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.
Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona eura.
“Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage. Tužilaštvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji”, naveli su iz Tužilaštva BiH.
Dodali su, da u interesu istrage, u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.
Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Istraga, na meti istražitelja je donedavni direktor Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg. On je navodno prije nekoliko dana napustio BiH.
Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobnigga prao sumnjivo stečeni novac.
Karlheinz Dobnigg je austrijski državljanin i posljednjih je šest godina bio direktor Raiffeisen banke u Sarajevo. Nakon što su njemački istražitelji pronašli dokaze o njegovoj umiješanosti u pranje novca, Dobnigg je nedavno podnio ostavku.
Jutros je, prema pisanju portala Istraga, bilo oplanirano njegovo hapšenje u Sarajevu, no on je napustio BiH nekoliko dana prije akcije SIPA-e urađene po nalogu Tužilaštva BiH.