Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv bivše Uprave Agrokora

0
2461
Ante Ramljak

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, stoji u revidiranom financijskom izvještaju koje je danas prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, potvrdivši da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru koje su 2016. bile u upravi kompanije.
Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvještaja, bio 3,6 milijardi kuna.
Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na nivou grupe od 1,17 milijardi kuna.
Razlika između ranije iskazane i danas objavljenog rezultata za 2016. tako iznosi 4,78 milijardi kuna.
Nakon svega prikazanog, Ramljak je rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru koje su 2016. bile u upravi kompanije. Međutim, nije želio iznositi detalje niti govoriti o imenima, piše portal SEEbiz.
U izvještaju se navodi kako je PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tokom revizije, a ‘koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje’.
Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.
Ramljak je dodao i da je vanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu kompaniju specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla.
Ramljak je naglasio da danas prezentirani nalazi nemaju direktan utjecaj na operativno poslovanje kompanija Agrokora u 2017. godini, koje je vanredna uprava stabilizirala u periodu od aprila do juna ove godine te je nakon uspješno odrađene sezone poslovanje ovih kompanija stabilno.

Todorić: Nijedan euro nije otuđen niti sakriven

“Laž je da je išta u Agrokoru bilo sakrivano, prema bilo kome. Nijedan euro nije otuđen, nijedan euro nije sakriven. Ali najvažnije je da li je bilo sakrivano prema PWC-u koji je revidirao izvješće. Agrokor i ja osobno smo s PWC-om potpisali ugovor prije nego je došla izvanredna uprava i svu dokumentaciju prezentirali revizorima. U toj dokumentaciji je prezentiran i, kako Ramljak govori, sporni ugovor”, piše Ivica Todorić na blogu.
On je ujedno najavio kaznenu prijavu protiv Ante Ramljaka.