Ramljak podnio kaznenu prijavu protiv bivše Uprave Agrokora

0
1882
Ante Ramljak

Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, ukupne obveze bile su 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, stoji u revidiranom financijskom izvještaju koje je danas prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak, potvrdivši da je zbog uočenih nepravilnosti podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru koje su 2016. bile u upravi kompanije.
Konsolidirani gubitak Agrokor Grupe, koja obuhvaća Agrokor i povezana društva, za 2016. godinu iznosi 11,04 milijardi kuna, dok je u 2015. taj gubitak, nakon prepravljenih izvještaja, bio 3,6 milijardi kuna.
Ranija uprava Agrokora za 2015. iskazala je konsolidiranu nego dobit na nivou grupe od 1,17 milijardi kuna.
Razlika između ranije iskazane i danas objavljenog rezultata za 2016. tako iznosi 4,78 milijardi kuna.
Nakon svega prikazanog, Ramljak je rekao da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru koje su 2016. bile u upravi kompanije. Međutim, nije želio iznositi detalje niti govoriti o imenima, piše portal SEEbiz.
U izvještaju se navodi kako je PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tokom revizije, a ‘koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje’.
Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.
Ramljak je dodao i da je vanredna uprava angažirala respektabilnu međunarodnu kompaniju specijaliziranu za forenziku, koja će istražiti utvrđene nepravilnosti i istražiti gdje je razlika u novcu stvarno otišla.
Ramljak je naglasio da danas prezentirani nalazi nemaju direktan utjecaj na operativno poslovanje kompanija Agrokora u 2017. godini, koje je vanredna uprava stabilizirala u periodu od aprila do juna ove godine te je nakon uspješno odrađene sezone poslovanje ovih kompanija stabilno.

Todorić: Nijedan euro nije otuđen niti sakriven

“Laž je da je išta u Agrokoru bilo sakrivano, prema bilo kome. Nijedan euro nije otuđen, nijedan euro nije sakriven. Ali najvažnije je da li je bilo sakrivano prema PWC-u koji je revidirao izvješće. Agrokor i ja osobno smo s PWC-om potpisali ugovor prije nego je došla izvanredna uprava i svu dokumentaciju prezentirali revizorima. U toj dokumentaciji je prezentiran i, kako Ramljak govori, sporni ugovor”, piše Ivica Todorić na blogu.
On je ujedno najavio kaznenu prijavu protiv Ante Ramljaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here