Rast povjerenja potrošača u eurozoni

0
317
Povjerenje potrošača u eurozoni poboljšano peti mjesec zaredom

Povjerenje potrošača u eurozoni poboljšano je peti mjesec zaredom, odražavajući sve veće nade da bi evropska ekonomija mogla da pretrpi samo blagu recesiju uprkos energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.
Evropska komisija saopštila je da je trenutna procjena njenog indikatora povjerenja potrošača, bazirana na anketiranju domaćinstava u eurozoni, porasla za 1,7 poena na minus 19. To je njen najviši nivou u posljednjih godinu dana, iako i dalje ispod višegodišnjeg prosjeka, prenosi Financial Times.
Optimizam među evropskim potrošačima podstakla je relativno blaga zima, koja je pomogla da se smanji potrošnja energije, da se poveća nivo uskladištenog gasa i da umanji strah od potencijalnih nestašica.
Veleprodajne cijene gasa u Evropi pale su na najniži nivo od početka rata u Ukrajini, povećavajući nadu da bi inflacija u eurozoni mogla da nastavi da pada nakon što je u oktobru dostigla rekordnih 10 posto.
Evropske vlade takođe su obezbijedile velike subvencije da bi podržale očuvanje radnih mjesta i ograničile udar na raspoloživi prihod od visokih cijena energije, dok se rast plata u većem dijelu Evrope više nego udvostručio na oko pet procenata.