Razmatrane dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta u FBiH

0
427
Održan sastanak Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH

Na današnjoj sjedinici Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u Federaciji BiH razmatrane su dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa.
Cilj ovih izmjena jeste omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće proglašenog od strane Vlade FBiH, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje.
Predložene izmjene imaju za cilj omogućiti poslodavcima i radnicima fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenih i neplaćenih dopusta, tzv. rada od kuće itd, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta, saopćeno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH.
U radu ovog odbora, koji je formiran odlukama Vlade FBiH i Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, a kojim presjedava Edita Đapo, ferderalni ministar turizma i okoliša, a pored resornih ministara učestvuju i delegacije poslodavaca i sindikata.