Svjetska banka prognozira ekonomski pad BiH od 1,9 posto

0
523
SB: Vanjski deficit BiH povećat će se u 2022. na 3,1% BDP-a, sa 2,6% iz prošle godine

Svjetska banka je u novim projekcijama navela da zbog uticaja pandemije koronavirusa očekuje ekonomski pad Bosne i Hercegovine od 1,9 posto u ovoj godini, dok je u ranijim ocjenama (prije pandemije) prognozirala ekonomski rast od 3,4 posto.
Prema ocjeni analitičara Svjetske banke, za ublažavanje posljedica krize koja još traje neophodno je ubrzanje reformskih mjera. Navedeno je i da će rastuća ekonomska kriza, zajedno s izazovnim političkim okruženjem, otežati provođenje usvojenog društveno-ekonomskog programa, posebno na područjima infrastrukture, energetike i prometa.
Po ocjeni Svjetske banke, podrška međunarodnih finansijskih institucija bit će presudna jer Bosna i Hercegovina nema pristup međunarodnim tržištima.
Svjetska banka za 2021. godinu prognozira povratak rastu BDP-a u BiH od 3,4 posto, a 2022. od 3,6 posto.
Svjetska banka ove godine predviđa ekonomski pad od 1,1 posto i u regiji zapadnog Balkana. Najviši pad ove godine procjenjuje se za Hrvatsku – čak 6,2 posto, u Crnoj Gori za 1,3 posto, a u Srbiji za 0,5 posto. Naredne godine procjene su ipak da će ekonomski rast u regiji iznositi oko 4,4 posto.