Razvojna banka Vijeća Evrope donira milion eura za smještaj migranata u BiH

0
989
Ugovor o donaciji potpisali su zamjenica guvernera CEB i prvi čovjek misije IOM u BiH (Foto: BHRT)

Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) osigurala je milion eura bespovratne pomoći za Bosnu i Hercegovinu u pokušaju da bude riješen problem smještaja ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati u našu zemlju.
Ugovor o ovoj donaciji potpisali su zamjenica guvernera CEB Maria Sanchez-Yebra Alonso i prvi čovjek misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert.
Novac će biti iskorišten za adaptiranje napuštene kasarne u Hadžićima, koja će postati centrar za smještaj migranata.
Kasarnu ‘Ušivak’ kao lokaciju za smještaj migranata ranije je odredilo Vijeće ministara BiH, ali s obzirom da su objekti koji se tamo nalaze u lošem stanju ona još nije stavljena u funkciju, a očekuje se kako bi prilagođavanje moglo potrajati nekoliko sedmica.
Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji kazao je kako u Hadžićima nije bilo nikakvih problema s lokalnim vlastima pri postizanju sporazuma o smještaju migranata za razliku od lokalnih vlasti u Unsko-sanskom kantonu gdje su gotovo sve općine odbile dati saglasnost za uspostavu privremenih centara u kojima bi boravili migranti.
“Pokazalo se kako u BiH i dalje postoje zajednice koje su spremne pomoći ljudima u nevolji”, kazao je Rizvo, prenosi agencija Patria.
Prema podacima policijskih agencija u BiH, u nađu zemlju je od početka godine do 24. jula ušlo nešto više od 9.000 ilegalnih migranata, a procjena je kako se tamo trenutno nalazi njih oko 4.500.
Svi migranti koji stignu u BiH žele nastaviti put ka Hrvatskoj i drugim državama Evropske unije, ali s obzirom na pojačani nadzor hrvatske granice to im je sve teže realizirati, pa su procjene kako bi hiljade migranata mogle u BiH dočekati i jesen.
U IOM-u su ranije procijenili kako je potrebno osigurati uvjete za smještaj najmanje 3.500 migranata u zimskim mjesecima.