Prihvaćen zajam EBRD-a za nove dionice autoceste na Koridoru 5c

0
932
Raspisan tender za izgradnju autoputa, na dionici Medakovo - Ozimice, dužine 21,3 kilometra

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, prihvatila zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Koridor 5c – Dio 3, u iznosu do 180 miliona eura.
Sredstva su namijenjena za izgradnju dionica autoceste između Poprikuša i Nemile, dužine 5,1 km, zatim tunela Ivan (oko 2 km), te dionice autoceste između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj (8,7 km).
Rok otplate zajma je jedanaest godina, uz četverogodišnje grejs period, te datumima plaćanja glavnice i kamata 31. marta. i 30. septembra svake godine.
Sredstva će, na osnovu zajma, biti prenesena Autocestama FBiH, kao krajnjem korisniku i dužniku po ovom kreditnom zaduženju. U federalnom budžetu nije potrebno osigurati finansijska sredstva za njegovo dodatno sufinansiranje.
Federalno ministarstvo finansija će sa Autocestama FBiH usuglasiti i sklopiti Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, biti definirani uvjeti vraćanja sredstava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here