STBiH organizira 29. aprila virtuelni protest ‘Slobodni za praznike’

0
682
Mersiha Beširović, predsjednica STBiH

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) organizirat će 29. aprila 2019. godine, tačno u podne virtuelni protest pod nazivom ‘Slobodni za praznike’. Cilj protesta je ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike sa svojim porodicama.
“STBiH se kroz virtuelni protest želi prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema i sa radnicima. U sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u u trgovini u BiH, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika“, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.
Predsjednica STBiH naglašava da je 29. april postao tradicionalni dan akcije za STBiH jer, iz već pomenutih razloga, radnici u ovom sektoru ne mogu 1. maj, Praznik rada iskoristiti kako bi artikulisali za njih bitna pitanja. Za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest su se, između ostalog, u STBiH opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.
STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.
Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih,72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBiH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika.
Nedostatak hrabrosti, ali i slobodnog vremena,koji se često ističu kao hendikep kada je u pitanju javno izražavanje protesta i borbe za vlastita prava, u virtuelnom svijetu su mnogo manji. S druge strane, u STBiH žele iskoristiti potencijal koji se nalazi u velikom broju korisnika društvenih mreža kako bi stvorili ‘kritičnu masu’ koja u konačnici može uticati na promjene.
“Zato, 29.04.2019. godine kliknite na www.slobodnizapraznike.com i pridružite se STBiH u borbi za radnička prava“, ističe Beširović.