Dražen Pandža imenovan za direktora Aluminija

0
1012
Dražen Pandža: Aluminij proživljava kliničku smrt!

Nakon provedene konkursne procedure, na današnjoj sjednici Nadzornog odbora za direktora Aluminija d.d. Mostar u sljedećem četverogodišnjem mandatnom periodu imenovan je Dražen Pandža, dosadašnji vršitelj dužnosti ove mostarske kompanije.
Na Pandžin prijedlog, imenovana su i još dvojica članova Uprave, i to Boris Vican na mjesto izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak, te Ivan Čale na mjesto izvršnoga direktora za ekonomsko-financijske poslove. Četvrti član Uprave odnosno izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove bit će imenovan naknadno.
Članovima Nadzornog odbora Društva koji su, prije današnjega imenovanja direktora i dvojice njegovih kolega u novom sazivu Uprave, obavili razgovore s ukupno pet prijavljenih kandidata na konkurs, Pandža je izabran kao najkompetentniji za prevladavanje krize s kojim je suočen Aluminij.
Inače, Dražen Pandža (rođen 1974.) u Aluminij dolazi u septembru 2016. iz finansijskoga sektora, u kojemu je stekao iskustvo u upravljanju ljudskim i materijalnim resursima organizacijske cjeline kojom je rukovodio, zatim na poslovima planiranja budžeta i nadzora nad njegovom provedbom, te nadzora nad profitabilnošću organizacijskih cjelina. U Aluminiju je zaposlen kao izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove, da bi u junu 2018. bio imenovan vršiteljem dužnosti direktora Društva.
Boris Vican (rođen 1976.), kao dugogodišnji djelatnik Aluminija, dužnost izvršnog direktora za tehničke poslove i razvoj također preuzima u septembru 2016. godine, s mjesta direktora pogona Elektroliza. Inženjerom je strojarstva i u procesu pripreme doktorata u struci. Ivan Čale (rođen 1979.), diplomirani ekonomist, na mjesto izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Aluminija dolazi s mjesta direktora Odjela finansijskih poslova Društva. Tu je dužnost obnašao proteklih pet godina.
Upravu Društva očekuje zahtjevan posao opsežnog restrukturiranja i konsolidiranja preduzeća, kako u finansijskomu, tako i u organizacijskomu smislu, a u prvom su redu obaveze na provedbi zaduženja koje je pred njih postavila Skupština dioničara, na tragu posljednjeg revizorskog izvještaja (međunarodna kuća KPMG), saopćeno je iz mostarskog Aluminija.