RBI: Neto dobit u prvom kvartalu 207 miliona eura, zbog pandemije izmijenjena prognoza za 2020.

0
614
RBI objavila drugo izdanje Fintech Atlasa za zemlje Srednje i Istočne Evrope

Raiffeisen bank International AG (RBI) je objavila svoj finansijski izvještaj za prvi kvartal 2020. (vidjeti ovdje) te promjenu prognoze za tekuću godinu.
U kvartalnom izvještaju je navedeno da je neto dobit RBI u prva tri mjeseca 2020. iznosila 207 miliona eura što je za 52 miliona eura ili 20% manje nego u prvom tromjesečju lani (259 miliona eura), dok je dobit na kraju četvrtog kvartala 2019. iznosila 380 miliona eura.
Ostale ključne finansijske pokazatelje možete vidjeti u tabelama ispod.

Izvor: Raiffeisen bank International AG

U procjenama za tekuću godinu, usljed ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa (Covid-19) na tržištima na kojima posluje Raiffeisen bank International AG, očekuje se umjeren rast kredita u 2020. godini.
Trenutno se očekuje da će koeficijent rezervisanja za finansijsku 2020. godinu biti negdje oko 75 baznih poena, ovisno o dužini i težini poremećaja. RBI navodi da im je cilj postići koeficijent trošak/prihod od oko 55 procenata u srednjem roku, uz procjene koliko će aktuelne okolnosti uticati na koeficijent u 2021. godini.
U srednjem roku, RBI ističe da im je cilj konsolidovani povrat na kapital od oko 11 procenata.
“Trenutno, a na osnovu naših najboljih procjena, očekujemo da će u 2020. konsolidovani povrat na kapital biti u srednjim jednocifrenim vrijednostima“, kažu iz RBI potvrđujući da im je srednjoročni cilj CET1 koeficijent od oko 13 procenata.
“Na osnovu ovog cilja, namjeravamo distribuirati između 20 i 50 procenata konsolidovane dobiti“, saopćeno je iz Raiffeisen bank International AG.