Regionalni challenge fond finansira četiri najuspješnija konzorcija u BiH

Predstavljena četiri najuspješnija konzorcija iz BiH koja će biti finansirana za projekte s ciljem unapređenja kooperativnog i dualnog obrazovanja te podsticanja formiranja novih partnerstava između obrazovnog i privrednog sektora

0
420
Regionalni Challenge Fond Sarajevo: Direktori škola i predstavnici institucija

Četiri najuspješnija konzorcija iz Bosne i Hercegovine odabrana su za finansiranje u okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond (RCF).
Predstavnicima konzorcija sačinjenih od obrazovnih ustanova, institucija i privrednika, koji su uspostavili partnerstvo u cilju razvoja i implementacije dualnog ili kooperativnog obrazovanja, danas su u Sarajevu uručena Pisma o namjeri finansijske podrške koja će im omogućiti investicije u infrastrukturu i opremu u ustanovama za stručno obrazovanje, ali i obuke i usavršavaja svih uključenih u realizaciju programa kooperativnog obrazovanja.
U okviru prve faze projekta Regionalni challenge fond bit će investirana sredstva od 1,4 miliona eura, saopšteno je na današnjoj svečanoj ceremoniji u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je okupila zvaničnog Komorskog investicionog foruma, Njemačke ambasade, Njemačke razvojne banke, nadležnih ministarstava i predstavnike nagrađenih konzorcija.
Najuspješniji projekti su iz četiri bh. grada – Bijeljine, Gradiške, Ilijaša i Sarajeva, a dodijeljeni grantovi od 180.000 do 488.000 eura. Oni su odabrani među 43 prijave od kojih je najviše bilo onih u sektorima strojarstva i obrade metala.
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić poručio je da je pružanje podrške i koordinacija srednjeg stručnog obrazovanja i osposobljavanja jedan od zadataka komorskih organizacija širom svijeta.
Zamjenica ambasadorice SR Njemačke u BiH Petra Sabine Kochendoerfer naglasila je da obrazovanje u BiH ne prati potrebe tržišta te istakla kako je RCF osmišljen da riješi pitanje ovog neslaganja.
“Ovaj instrument za pomoć stručnom obrazovanju u regiji ima potencijal za rast, a mladima nudi vještine potrebne na tržištu rada kako bi mogli lakše pronaći posao. On je prilika i za obrazovne ustanove i kompanije da se pripreme za postpandemijski period”, kazala je Kochendoerfer.
Adam Drosdzol, direktor KfW Njemačke razvojne banke za BiH, uz čestitke najuspješnijima izjavio je da naša zemlja pokazala veliku zainteresovanost za RCF sa učešćem od skoro 21% od ukupnih prijava. On je dodao da odabrani konzorciji imaju za cilj osigurati 300 mjesta za obuku u BiH te ohrabrivši sve zainteresovane koji nisu uspjeli u prvom pozivu da učestvuju u nekom od sljedećih.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je, govoreći o Srednjoškolskom centru Ilijaš, koji je jedan od dobitnika sredstava RCF-a, objasnila da je ova škola formirala konzorcij za četiri kompanije iz metalskog i IT sektora te projektom predvidjela skoro potpunu rekonstrukciju učeničkih radionica, nabavku najmodernijih mašina i uređaja, kao i edukacije mentora, osoblja škole te studijske posjete kompanijama u BiH.
U ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske prisutnima se obratila pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje te obrazovanje odraslih Jasmina Boloban. Poručila je da je Ministarstvo animiralo i podržalo srednje škole da se prijave te da su bili na raspolaganju i školama i njihovim partnerima i konzorcijima, ali da su JU Tehnička škola Gradiška i JU Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina dobile ovu priliku zahvaljujući prvenstveno svom radu i zalaganju.
Balša Culafić, koordinator projekta RCF u ime Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6 te koordinator za saradnju sa međunarodnim organizacijama u Privrednoj komori Crne Gore, kazao je da će zavaljujući ovom projektu mladi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana, odlaziti u kompanije motivisani da unaprijede tehničke vještine i stave u funkciju teorijska znanja, stičući ideje o perspektivama za dalji razvoj karijere.
Uz škole iz Ilijaša, Gradiške i Bijeljine dobitnik granta je i konzorcij koji predvodi Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
Regionalni challenge fond (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen da poboljša zapošljivost, naročito mladih. Ovaj projekat finansira Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) preko Njemačke razvojne banke (KfW). Glavni partner u implementaciji projekta je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6.
Na prvi regionalni poziv za podršku projektima usmjerenim na unapređenje kooperativnog i dualnog obrazovanja, koji je bio otvoren od 1. februara do 30. aprila 2021. godine, prijavilo se čak 205 konzorcija iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, od čega 43 iz Bosne i Hercegovine. Daljom selekcijom odabrana su četiri najuspješnija projekta i predložena za finansiranje.
Današnji događaj u Sarajevu imao je cilj uz najavu narednog javnog poziva i podsticanje formiranja novih partnerstava između obrazovnog i privrednog sektora za unapređenje stručnog obrazovanja i obuke.
Više informacija o Regionalnom challenge fondu, kao i vijesti o narednom konkursu, potražite na www.rcf-wb6.org.