KS do kraja godine planira osnivanje fabrike za proizvodnju peleta

0
401
Delegacija Ministarstva privrede KS i KJP Sarajevo-šume posjetila firmu Kovan M.I. Gračanica

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP Sarajevo-šume, s ciljem istraživanja tržišta danas je boravila u radnoj posjeti firmi Kovan M.I. Gračanica, u okviru koje su posjetili i postrojenje ove firme za proizvodnju peleta u Olovu.
Ministar Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.
“Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatizovanu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje ove vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem Kantonu, te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije”, izjavio je ministar Delić.
Dodao je i da su ovom prilikom osim obilaska proizvodnih postrojenja ove firme, prisustvovali i prezentaciji kako bi se upoznali sa procesom izgradnje, uspostave i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.
“Ova firma ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u BiH nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je bh. proizvod tako da će i realizacija našeg projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja”, dodao je Delić.

Postrojenje firme Kovan M.I. Gračanica za proizvodnju peleta u Olovu

Kazao je i da će se na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS, te da će nakon donošenja Zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće Sarajevo-šume krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti, kako bi se već početkom proljeća uradili temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.
Ministar Delić naveo je i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unapređenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata, te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta kako bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama.
Direktor kantonalnog preduzeća Sarajevo-šume Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.
“Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu da krenemo u proizvodnju biomase, jer nam je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu”, istakao je Omerović.