Regionalni stambeni program: Norveška i Njemačka osigurale dodatnih 3,1 milion eura

Na sjednici Upravnog odbora RSP-a u Parizu data je podrška osiguranju dodatnih 600 stambenih rješenja za izbjegle i raseljene osobe u BiH, a konačna odluka će biti donesena na Tehničkom komitetu RSP-a krajem januara 2018.

0
1563
Sjednica Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa održana je u Parizu

Na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa (RSP) u Parizu data je podrška osiguranju dodatnih 600 stambenih rješenja za izbjegle i raseljene osobe u Bosni i Hercegovini, s tim da će konačna odluka o tome biti donesena na Tehničkom komitetu RSP-a krajem januara naredne godine.
Norveška i Njemačka su potvrdile kako će osigurati dodatnih 1,6 miliona, odnosno 1,5 miliona eura donacije u Fond RSP-a. Također, predstavnici Švicarske su najavili kako će nastaviti pružati pomoć putem Catholic Relief Services u cilju stvaranja uslova održivog povratka.
Član Upravnog odbora u ime Švicarske vlade Andreas Gerrits pozvao je zemlje da zadrže regionalni karakter programa te da nastave zajedničku saradnju, koja je ključ uspjeha.
Kopredsjedavajući Upravnog odbora Colin Wolfe iz Evropske komisije je potcrtao kako donatori imaju puno povjerenje u ovaj program. Pojasnio je da se to povjerenje temelje na uspjehu, konkretnim i vidljivim rezultatima na terenu, a koji se ogledaju i u oko 3.000 stambenih jedinica izgrađenih u okvirima RSP-a, koliko će ih zaključno sa krajem ove godine biti predato povratnicima, izbjeglicama i raseljenim osobama u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.
“Važno je istaknuti da ovaj program pokazuje kako ljudi u regionu mogu da rade zajedno. Ovaj program je doprinos pomirenju i to je važna poruka koju nosim u Brisel”, poručio je Wolfe dodajući kako se posebna pažnja posvećuje mjerama održivosti povratka i odabiru korisnika kako bi pomoć došla do najugroženijih.
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je kao članica Upravnog odbora RSP-a prezentirala zajedničko pismo predstavnika sve četiri zemlje regiona u kojima se provodi RSP, postignuti napredak te planirane mjere za održivi povratak koji je označila ključnim za uspjeh i RSP-a i provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pohvaljen je napredak ostvaren u BiH gdje je u ovoj godini izgrađeno 435 stambenih jedinica dok će prema planiranoj dinamici u narednoj godini biti izgrađeno i dodatnih 1.200. Do sada je iz Fonda RSP-a osigurano oko 120 miliona KM za projekte u našoj zemlji. Uz doprinos BiH od gotovo 20 miliona KM, ukupna vrijednost do sada odobrenih potprojekata doseže cifru od oko 140 miliona KM.
Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.