Rekordan rast BBI banke: Aktiva banke porasla 22%, a depoziti 44%

0
756
Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke

Bosna Bank International (BBI) jedna je od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Analize bankarskog sektora u prvoj polovini 2019. godine pokazale su da BBI banka nastavlja rasti i više nego dvostruko od prosjeka tržišta, a prema nekim pokazateljima i nekoliko puta brže.
“BBI je u prvoj polovini 2019. godine ostvarila impresivan rast poslovnih pokazatelja. Aktiva je rasla 22%, premašivši 1,1 milijardu KM. Na ovaj način, BBI je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za preuzimanje vodećeg mjesta u ovom tržišnom segmentu. Jedna smo od rijetkih banaka na tržištu BiH koja je ovu veličinu dostigla organskim rastom, što nam je omogućilo građenje jedinstvene korporativne kulture i sistema vrijednosti”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koji je na čelu ove institucije od 2006. godine.
Bukvić ističe da su i depoziti klijenata porasli za 200 miliona KM, ili 30%, depoziti pravnih lica 44% ili 154 miliona KM, dok su depoziti stanovništva porasli 16%, ili 46 miliona KM.
“Prema posljednjim dostupnim podacima, depoziti na bankarskom tržištu BiH rasli su 9%. Ovakav rast depozita znak je povjerenja koje građani i privrednici daju BBI banci”, dodaje Bukvić.
Polugodišnji poslovni rezultat iznosio je 4,8 miliona KM, što je rast od 16,5% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni operativni prihodi za prvih šest mjeseci premašili su 21,6 miliona KM i ostvarili rast od 5,3% u odnosu na prošlu godinu.
Koeficijent povrata na kapital poboljšan je za čak 24% u odnosu na isti period prošle godine, te je banka ponovo jedna od vodećih banaka u segmentu malih i srednjih banaka po pokazateljima profitabilnosti.
Ukupni kapital Banke rastao je 7,5%, dostigavši iznos od 149 miliona KM. Odlična stopa adekvatnosti kapitala, kao odnos regulatornog kapitala i izloženosti rizicima banke je na vrlo visokom nivou, navode iz BBI banke.