Respirator proizveden u Gradačcu zadovoljio testiranje u Britaniji

0
309
Stručnjaci TMD Group razvili prototip ventilatora koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, saopćeno je iz Britanske ambasada u BiH.
MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu. U martu 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program ‘Ventilator Challenge’.
Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC okarakterisao je prototip TMD ventilatora.
“Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa”, rekao je klinički direktor MD-TEC.
Direktor TMD Group Adem Hanić je rekao da je izuzetno ponosan na svoj tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC.
“Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom. Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja”, rekao je Hanić.
Britanski ambasador u BiH Matthew Field kazao je da je izvještaj MD-TEC zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu.
“Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku. Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH”. kazao je ambasador Field.