Richard Thaler dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

0
2703
Richard Thaler

Američki ekonomista Richard Thaler dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2017. godinu za svoj pionirski rad u oblasti premošćavanja jaza između ekonomije i psihologije, saopštila je Švedska kraljevska akademija.
“Istražujući posljedice ograničenog rasuđivanja, socijalnih predispozicija i nedostatka samokontrole, Thaler je pokazao kako ove osobine često sistemski utiču na individualne odluke, kao i na krajnji ishod na tržištu”, navodi se u saopštenju Akademije, a prenose svjetske agencije.
Thaler je profesor bihevioralne nauke i ekonomije na Univerzitetu Čikago. Nobelovu nagradu za ekonomiju finansira Švedska centralna banka, a njen novčani iznos je 1,1 milion dolara.
Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine je pripala Britancu Oliveru Hartu sa Univerziteta Harvard i Bengtu Holmstromu sa Instituta za tehnologiju u Masačusetstu za njihov rad na teoriji ugovora, prenosi agencija Srna.
Nagrada za ekonomiju je naknadno uvrštena među Nobelove nagrade, pored priznanja za medicinu, fiziku, hemiju i mir, a od 1968. godine, od kada se dodeljuje, otišla je u ruke 78 dobitnika.