Robna razmjena BiH sa inostranstvom lani premašila 36,5 milijardi KM, godišnji rast 30,4%

0
593
Pokrivenost uvoza izvozom za deset mjeseci 2023. je iznosila 60,7%

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosna i Hercegovina je u 2021. godini, i pored uticaja pandemije Covid-19 zabilježila ekonomski oporavak ostvarivši ukupan obim razmjene robe u vrijednosti od 36 milijardi i 567,4 miliona KM što je na godišnjem nivou porast od 30,41 posto, odnosno za 8,5 milijardi KM. Od toga je izvoz ostvaren u vrijednosti od 14 milijardi i 620,5 miliona KM, a uvoz 21 milijardu i 946,8 miliona KM.
Deficit u robnoj razmjeni BiH za 2021. godinu iznosio je 7,3 milijarde KM, što je više za 937 miliona KM ili za 14,7 posto u odnosu na 2020. godinu. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosila je 66,6 posto.

U VTK BiH predstavljeni podaci o trgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u 2021.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić je, prezentirajući podatke o trgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom u prošloj godini, kazao da je Evropska unija bila naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner (72,1% izvoza i 65,8% uvoza).
Na tržište EU lani je izvezeno robe iz BiH u vrijednosti od 10,5 milijardi KM (godišnji rast za 35,56%), dok je uvoz iznosio 14,5 milijardi KM (+24,8%).
Egrlić je kazao da je od zemalja EU najznačajniji partner naše zemlje Hrvatska s kojom imamo najveći obim razmjene, a kad je riječ o pokrivenosti uvoza izvozom, onda tu prednjače Njemačka i Austrija.

Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH

Potpredsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako je u 2021. godini došlo do poskupljenja brojnih repromaterijala, robe koja se i uvozi i izvozi, tako da je i vrijednost robe koja je uvezena i izvezena veća nego ranijih godina.
Vuković je iznio i zanimljiv detalj: BiH je lani izvezla električne energije u vrijednosti od 827 miliona KM, a uvezeno je 218 miliona KM. To znači da smo imali 600 miliona KM viškova energije, a cijena je poskupjela. Zbog čega? To treba da odredi struka, dodao je Vuković.
Osim EU koja je za BiH najznačajnije izvozno tržište, s razmjenom od preko 10 milijardi KM, značajnu robnu razmjenu od 17,6% naša zemlja ima i sa zemljama CEFTA-e, među kojimanajveću robnu razmjenu imamo sa Srbijom i Sjevernom Makedonijom. Od zemalja EFTA tržišta, najznačajniji partner nam je Švicarska, a od ostalih zemalja Turska u koju je u 2021. godini izvezeno robe vrijednosti 400 miliona KM, a iz ove zemlje uvezli smo robu vrijednu više od milijardu KM. Ta razlika u vrijednosti nastala je jer je turska lira doživjela devalvaciju i roba koju izvozimo na tursko tržište je skupa, dok je njihova roba koju uvozimo jeftina.
U VTK BiH je istaknuto i da su u svim sektorima privrede BiH povećani izvoz i uvoz, što je dovelo do povećanja ukupnog obima razmjene. Pri tome, metalski sektor najviše učestvuje u robnoj razmjeni BiH, značajan udio ima i tekstilna industrija, drvni sektor, a porast izvoza u uvoza bilježi i agroindustrijski i prehrambeni sektor…