Schneider Electric među 52 kompanije koje mijenjaju svijet

0
729
Change the World: Na spisku magazina Fortune nalazi se 52 kompanija

Schneider Electric, globalni lider u upavljanju energijom i automatizaciji i ove je godine uvršten na renomirani spisak kompanija ‘Change the World’ magazina Fortune za 2019. godinu. Uz Schneider Electric, na tom se spisku nalazi još 51 kompanija, kojima su globalni izazovi savremenog društva među visokim prioritetima, odnosno čine njihovu korporativnu strategiju.
Čak 137 hiljada zaposlenika ove kompanije širom svijeta usmjereno je na jedinstveni cilj: digitalna transformacija korištenjem cirkularne ekonomije, u kojoj se u prvi plan stavljaju čovječanstvo (društvo) i očuvanje planeta Zemlje.
“Fokusiranost na najveće društvene probleme za nas nije poseban projekat. To je naša misija, njome je prožeta naša kultura“, rekao je Xavier Houot, stariji dopredsjednik za okoliš, bezbjednost i nekretnine u Schneider Electricu.
Dodao je i kako će kroz modernizaciju korisničkih projekata Schneider tehnologije da pomognu kod smanjenja za više od 120 miliona tona ugljen dioksida do 2020. godine.
Činjenica da se Schneider Electric ubraja među kompanije koje mijenjaju svijet, odražava njenu ustrajnost u ideji da svako na planetu ima pravo na pristup bezbjednoj, pouzdanoj, efikasnoj i održivoj energiji. Kompanija je posvećena pružanju inovativnih rješenja koja se bave energetskim paradoksom: održavanju ravnoteže između ugljikova otiska planete, kao posljedice rastuće potrošnje i ljudskog prava na osnovnu potrebu za dostupnošću energetskih resursa.
Treba napomenuti i da su stručnjaci iz organizacije Global Footprint Network izračunali kako bi usvajanje naprednih tehnologija Schneider Electrica usmjerenih ka energetskoj efikasnosti i optimizaciji potrošnje tržišta mogli da pomaknu datum Dana ekološkog duga za čak 21 dan godišnje. Gledano iz druge perspektive, ukoliko rekonstrukcijom energetskih sistema, Dan ekološkog duga pomaknemo pet dana svake godine, možemo da postignemo kompatibilnost sa jednim-planetom prije 2050., kako je i predviđeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.