Sarajevo na svjetskoj mapi halal-industrije

0
493
Na pres-konferenciji najavljeno održavanje SHF-a od 26. do 28. septembra u Centru Skenderija

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg Sarajevo Halal Fair-a (SHF), međunarodnog sajma halal-industrije, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put će od 26. do 28. septembra 2019. organizirati ovaj sajam u Sarajevu.
Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal-industrije iz zemalja Jugoistočne Evrope, drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal-proizvodima i uslugama.
Vlada Kantona Sarajevo partner je ovogodišnjeg SHF-a koji će se održati u Centru Skenderija.
“Ovo je jedan od rijetkih događaja koji Sarajevo stavljaju na svjetsku mapu halal-industrije. U regiji ne postoje ovakvi događaji, koji pružaju priliku našim firmama da se stave na raspolaganje svjetski rastućem tržištu halal-hrane. Ovo ćemo nastaviti podržavati jer je to prilika za sve ono za što se mi borimo, a to je ekonomski rast i zapošljavanje. Vlada KS će biti partner ovakvim događajima i u budućnosti”, kazao je na današnjoj pres-konferenciji premijer KS Edin Forto.
Predsjednik Uprave BBI banke i glavni organizator SHF-a Amer Bukvić je zahvalio kantonalnoj vladi na podršci, istitčući kako je ovo dobar primjer javno-privatnog partnerstva.
“SHF 2019 kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika – proizvođača, regulatora, kupaca i potrošača halal-proizvoda i usluga ima za cilj da podstakne ulazak novih kompanija u ovu dinamičnu industriju, tako što će transparentno predstaviti brojne nove poslovne prilike domaćim i međunarodnim kompanijama. Namjera nam je da potaknemo dodatne investicije u našu državu i olakšamo poslovnu saradnju u oblasti halal-industrije koja je u velikoj ekspanziji”, rekao je Bukvić.
On je najavio i četiri prateća događaja koji će biti organizirani tokom Sajma. Takmičenje u poslovnim inovacijama Transformers Roadshow koje se organizira u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i čije finale će se održati trećeg dana SHF-a, a najbolje inovacije bit će i novčano nagrađene. Također, SHF će ove godine organizirati i samit direktora islamskih banaka iz svijeta na temu međusobne saradnje i otvaranja tržišta, te dva okrugla stola o proizvodnji hrane sa privrednicima iz Saudijske Arabije, te sa malezijskim privrednicima predvođenim ministrima turizma i unutrašnje trgovine.
Amir Sakić, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH i direktor Media centra IZ BiH, medijskog pokrovitelja Sajma, istakao je da je halal-proizvod u proteklom periodu u BiH i cijelom regionu zauzeo važno mjesto u javnom diskursu, da je široko prihvaćen te da konzumenti individualno prepoznaju njegove koristi, a firme poslovnu priliku.
Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, ova agencija je prema zatjevima halal standarda cetrtificirala 141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u BiH.
Emir Pašić, sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori FBiH najavio je održavanje Info dana halal-industrije tokom drugog dana Sajma.