Robotički reprezentativci BiH u Ženevi osvojili tri nagrade i specijalno prizanje

0
227
Ostvareni dobri rezultati robotičkih reprezentativaca BiH u Ženevi na olimpijadi FGC2022

Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko CERIT – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju je u periodu od 13. do 16. oktobra ove godine učestvovao na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge u Ženevi, gdje su bili veoma uspješni i donijeli lijepe rezultate svojoj zemlji.
Bh. robotičari su tokom četiri dana takmičenja imali intenzivne mečeve sa robotom, razgovore sa sudijama, prezentaciju projekta, ali i prelijepa druženja i razmjene kultura sa ostalim državama, a posebno s onima na Balkanu. Na ceremoniji otvaranja izašli su u tradicionalnoj bosanskoj nošnji sa zastavom Bosne i Hercegovine.
U robotičkom dijelu takmičenja nakon tri dana intenzivnih mečeva i sarađivanja u alijansi sa ostalim timovima, od kojih je rezultat mnogo zavisio, naši reprezentativci su se plasirali na visoko 36. mjesto. Od ukupno 12 mečeva pobjedili su u 8, a izgubuli 3, te 1 izjednačen. Sami rezultat svakog meča uveliko je ovisio od alijanse, koju su činile još druge dvije države zajedno sa nama. Tako da je bilo slučajeva da zemlje koje imaju dosta više poraza, nego pobjeda budu plasirane među prvih 10 reprezentacija. Tim BiH je jednom periodu takmičenja bio i na 19. poziciji. Ovakav dizajn robota je dobio nagradu ‘Safety award’ zbog njegove sigurnosti i funkcionalnosti.
Jedan od mečeva možete pogledati na YouTube linku: https://www.youtube.com/watch?v=-pnE2kkBDVI&ab_channel=CERITMostar
Neke od ostalih nagrada su bile i nagrada Outstanding mentor za MSc. Anesa Hadžiomerovića, u domeni njegove izvrsnosti i ogromnog zalaganje za cijeli tim, kao i 2. mjesto za redoviti angažman i dobar sadržaj na društvenim mrežama.
Tim bh. reprezentativaca je jedan dan takmičenja prezentovao svoj projekat pred panelom sudija iz različitih organizacija, poput XPRICE i FIRST Global-a, koje se zalažu za redukciju emisija ugljendioksida, te su na ovaj način učestvovali i u CNN-ovom dokumentarcu. Ranije spomenuti projekat je ušao u finale sa ostalih 9 timova i bavi se smanjivanjem procenta C02 i sačuvanjem šuma u našem području, putem rane detekcije požara.

Uzimajući u obzir da je ‘Carbon Capture’ tematika ovog takmičenja, na ceremoniji zatvaranja tim BiH je dobio specijalno priznanje sudija i pohvalu od strane glavnog naučnika i izvršnog direktora za klimatske promjene i energiju u XPRIZE Ph.D. Marcius Extavour za njihovu inovaciju Carbon Countermeasures, koja se tiče rane detekcije požara u cilju prevencije širenja istog.
Predstavljen je prototip proizvoda koji su izradili u CERIT-u, kao i način unapređenja. Ono što je zanimljivo bilo, jeste čuđenje sudija kako državne institucije u BiH nisu zainteresovane za ovakav proizvod, a svake godine se borimo s požarima i samim tim gubimo enormno velike količine prirodnog bogastva, te se oslobađaju ogromne količine CO2 u atmosferu.
Dio proglašenja tima iz Bosne i Hercegovine možete pogledati na YouTube linku: https://www.youtube.com/watch?v=–Fp1R9a3k4&ab_channel=CERITMostar
Dio projekta bh. tima možete pogledati na YouTube linku: https://www.youtube.com/watch?v=m5QYpx-I5Sw&ab_channel=CERITMostar
Našim takmičarima predstoji da iščekuju dolje dane i sistemsko rješavanje brige za ovu vrstu nauke, koja iz dana u dan preuzima primat u svijetu. Da li će institucije BiH shvatiti važnost ulaganja u robotiku, vidjet ćemo u skorijoj budućnosti. Pametne mlade imamo, rezultate imamo, dakle BiH ima sjajnu budućnost u robotici, ono što nam je potrebno su adekvatni uslovi za rad za bolje sutra u BiH.
Reprezentativci Kazahstana, s kojim smo bili lani u alijansi kada smo osvojili prvo mjesto, je ove godine prošao bez poraza i ubjedljivo bili prvi u ukupnom skoru, zahvaljujući i dobrom robotu, a i alijansi u kojoj su bili. Taj rezultat je ostvaren prvenstveno što im je država omgućila da imaju 300 m2 prostor, CNC mašine, laserske i plazma rezače, te ostalu adekvatnu opremu i uslove potrebne za normalan rad i funkcionisanje.
Sve u svemu ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo naših reprezentativaca: Lejla Nuhć, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta, Sanjin Brajević, Armin Đidelija, Deni Ajanić i Anes Hadžiomerović, koji su se družili sa timovima iz drugih zemalja, rezmjenili svoja iskustva, pomagali jedni drugima, ali posebno bi se zahvalili zemljama Balkana koje su nas bodrile na svakom meču, kao i mi njih.