RS će platiti minimalce za sve radnike koji zbog koronavirusa ne rade

0
718
Saradnja Vlade RS i Rafinerije nafte Brod za ulaganje u sektor energetike

Iz Vlade Republike Srpske najavili su podršku u visini najniže plate za april 2020. godine za sve privredne subjekte u bruto iznosu, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, usljed pojave koronavirusa u tom bh. entitetu.
Tu pomoć dobit će i privredni subjekti koji su iz objektivnih razloga obustavili rad ili koji rade sa smanjenim kapacitetom, a nisu otpuštali radnike.
Po spisku djelatnosti i računicama koje je sačinilo Ministarstvo privrede i preduzetništva, ukupan broj zaposlenih koji ne rade po raznim osnovama u aprilu ove godine je 68.603 lica, dok ukupne obaveze za minimalnu bruto platu iznose 53.085.687 KM.
Vlada RS priprema i smanjenje neporeskih davanja te podršku oporavku privrede kroz Fond solidarnosti, prenosi agencija Fena.
Po procjenama Zavoda za zapošljavanje RS, dodatne obaveze Zavoda za zapošljavanje u tom bh. entitetu po osnovu naknade za nezaposlenost po trenutno važećem Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti za 2020. godinu će iznositi oko 25 miliona KM.
Iz Vlade RS su podsjetili na dosad preduzete mjere za podršku privredi s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu, među kojima su odluke o hitnoj isplati povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini te o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza za privredne subjekte (pravna i fizička lica) koji usljed mjera na sprečavanju širenja virusa korona imaju poteškoće u poslovanju.