RS od planiranih 300 miliona, na aukciji obveznica prikupila samo 137,5 miliona KM

0
405
Dnevni promet 22,7 hiljada KM

Republika Srpska je na Banjalučkoj berzi (BLSE) od planiranih 300 miliona KM na dvodnevnoj aukciji 40. emisije obveznica ukupno prikupila oko 137,52 miliona KM.
Podsjetimo, jučer, prvog dana aukcije, upisano je 141.670 obveznica u vrijednosti od blizu 135,17 miliona KM.
Od ukupno ponuđenih 300.000 obveznica (nominalne vrijednosti 1.000 KM) na dvodnevnoj aukciji prodato je 144.134 obveznica. Dakle, uspješnost ove emisije obveznica je samo 48,04 posto, uz prodajnu cijenu od 95,41 posto. Efektivna kamatna stopa je 3 posto, dok je kuponska kamata 2 posto i isplaćuje se godišnje.
Rok dospijeća je pet godina, kada dospijeva i otplata glavnice.
Ukupna vrijednost pristiglih ponuda iznosila je oko 153,05 miliona KM. Najviša ponuđena cijena (100,01%) bila je uz kamatnu stopu od 2%, dok je najniža ponuđena cijena (89,22%) imala kamatnu stopu od 4,45%, saopćeno je na web stranici Banjalučke berze.
Imajući u vidu da su ranije u ponudama obveznica entitetskih vlada najveći udio imale komercijalne banke u transakcijama vrijednosnim papirima, očigledno je da su banke sada opreznije po pitanju zaduženosti entiteta i sposobnosti njihovog vraćanja zaduženja na finansijskom tržištu.
Podsjetimo, Vlada RS planirala je sredstva dobijena emisijom obveznica ubrizgati u Fond solidarnosti za spas ekonomije kako bi ublažila posljedice prouzrokovane pandemijom Covid-19.

Ministarstvo finansija RS: Napravljen je kompromis sa nekim bankama

Međutim, Ministarstvo finansija RS danas je saopštilo da su ‘zadovoljni rezultatima aukcije i količinom prodatih obveznica’.
“S obzirom na to da u momentu donošenja odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman sa MMF, za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis sa određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio od 200 miliona КM usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u Republici Srpskoj”, kažu iz Ministarstva finansija RS.
Iz ovog ministarstva dodaju da će se realizacijom kreditnog aranžmana sa MMF-om (očekuje se u narednim danima) budžet Republike Srpske prihodovati 243,16 miliona КM, što je uz realizovanu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih budžetskih obaveza.