Rudari prekidaju proteste, ali nema proizvodnje uglja dok im se ne ispune zahtjevi

0
60
Rudari prekidaju proteste ispred zgrade Vlade FBiH i odlaze svojim kućama

Rudari koji dva dana protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu prekidaju proteste i odlaze svojim kućama iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni. Međutim, poručili su da nema proizvodnje uglja dok im se ne ispune zahtjevi.
Prije donošenje odluke o prekidu protesta, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rudarima je poručio da su do 15 sati čekali odgovore iz Vlade FBiH oko zahtjeva rudara, ali da nisu dobili konkretan odgovor.
“Imamo aktivan radnički neposluh. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH i nećemo početi s proizvodnjom dok se ne udovolje zahtjevi rudara”, poručio je Husić.
Rudari su pozdravili odluku Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH i odlučili se vratiti svojim kućama.
Radnici sedam rudnika u Federaciji BiH koji posluju u okviru koncerna Elektroprivreda BiH, između ostalog, traže stavljanje van snage spornih pravilnika, smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća te utvrđivanje minimalne plaće od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.
Zbog nastale situacije i protesta rudara premijer FBiH Fadil Novalić danas je uputio zahtjev predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću za sazivanje vanredne sjednice ovog doma na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima rudara.
Istovremeno je od federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije zatraženo da Vladi hitno dostave informaciju vezanu za stanje u rudnicima i zahtjeve rudara, a koju će Vlada FBiH uputiti ka Parlamentu FBiH.

EPBiH: Upitna dalja proizvodnja električne i toplotne energije u TE Tuzla

Iz Elektroprivrede BiH je saopćeno da je zbog trenutnih dešavanja u vezi s rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika Kreka upitna dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani Tuzla, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca.
“Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem osiguranja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, TE Tuzla je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 s jednim kotlom”, saopćeno je iz EPBiH.
U narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu s oba kotla. Potreban ugalj za rad Bloka s oba kotla u količini 2.500 tona dnevno moguće je osigurati iz rudnika Banovići i Stanari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here