Rusija uplatila BiH klirinški dug, slijedi raspodjela 125 miliona dolara

Slijedi raspodjela 125 miliona dolara: Federacija BiH će dobiti 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH deset posto i Brčko distrikt tri posto

0
2045
Vlada SAD-a finansijski pomaže jačanje kapaciteta u korist građana BiH

Nakon što je ministarstvo finansija Ruske Federacije obavijestilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da će uplatiti klirinški dug u iznosu od 125,1 miliona dolara taj novac je danas uplaćen na poseban račun Ministarstva finansija i trezora BiH kod Centralne banke BiH.
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas sve potrebne zakonske i tehničke procedure na osnovu kojih će biti raspodijeljeno 125 miliona dolara, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Taj novac će u roku od pet dana biti raspodjijeljen na institucije BiH, entitete i Brčko distrikt. Federacija BiH će dobiti 58 posto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 posto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset posto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri posto ili 3.754.735 dolara.
Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.
Ministar Bevanda zahvalio je na saradnji Ambasadi Ruske Federacije u BiH, kolegama iz Ministarstva finansija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obaveza.