Autonomna vozila ne prepoznaju saobraćajne znakove sa grafitima

0
1665
Saobraćajni znakovi sa grafitima ili naljepnicama prepreka su računarima za prepoznavanje

Autonomna vozila se pri kretanju oslanjaju na niz kamera, radara i senzora kojima bilježe okolinu i tako pokušavaju navigirati kroz prometne situacije. No, ti sistemi su daleko od savršenih pa se, usporedo s razvojem novih tehnologija, u njima pronalaze i razni propusti i problemi.
Jedan od problema s računarskim ‘vidom’ i interpretacijom saobraćajnih znakova otkrili su stručnjaci univerziteta u Vašingtonu. Oni su uspjeli najobičnijim malenim naljepnicama ispisanima na kućnom pisaču zbuniti napredne sisteme umjetne inteligencije, i to tako što su naljepnice prilijepili na saobraćajni znak ‘stop’.
Iako su naljepnice prilično malene, i ljudima ne bi zasmetale da prepoznaju o kojem je znaku riječ, računaraski algoritmi ostali su prilično zbunjeni. Umjetna inteligencija, naime, svojom neuronskom mrežom ‘razmišlja’ vrlo drugačije od ljudi, te donosi svoje zaključke na temelju sasvim drugačijeg procesa obrade informacija, pa je i najmanja promjena na ključnim dijelovima saobraćajnog znaka potpuno poremetila taj proces, piše Bug.hr.
Malene promjene na znakovima dovele su do značajnih razlika u njihovoj interpretaciji, pa samim time mogu dovesti i do neželjenih posljedica u prometu.