Rusmir Hrvić na EBRD konferenciji u Beogradu: Ostati u zoni komfora je najveći rizik

0
876
Predsjednik Uprave AS Holdinga Rusmir Hrvić učestvovao je na panelu EBRD agrobiznis konferencije u Beigradu

Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga, učestvovao je na panelu EBRD agrobiznis konferencije ‘Consumer Rules Summit’, održane od 30. septembra do 1. oktobra u Beogradu.
Konferencija je posvećena globalnim trendovima u oblastima agrobiznisa, FMCG-a, maloprodaje i distribucije, a okupila je najeminentnije stručnjake i ugledne regionalne menadžere iz ovih oblasti kao što su Zsuzsanna Hargitai regionalna direktorica EBRD-a za Zapadni Balkan, Miljan Ždrale EBRD-ov direktor za sector agrobiznisa za centralnu i jugoistočnu Evropu, Andrej Jovanović iz kompanije Moji brendovi, Emil Tedeschi iz Atlantic Grupe, Miodrag Kostić iz MK Group, Tomislav Čizmiću iz Mercator Group, itd.
Govoreći o razvoju, Hrvić je ukazao na izvanredne šanse koje naš region nudi u cjelini, uz naglasak na postizanje stabilnosti, razumijevanja i saradnje. On je istakao da svi zajedno moramo snažnije izaći iz zone komfora, preuzeti rizike i početi diktirati trendove. “Strategija uspješnih je diktiranje trendova, biti dvije do četiri godine ispred drugih sa stanovišta inovativnih proizvoda sa kojima se može ostvariti profit potreban za dalji razvoj. Na duge staze, ostati u zoni komfora je najveći rizik, a koji podrazumijeva nepreuzimanje rizika u smislu razvoja i čekanje na razvoj situacije”, kazao je Hrvić.
Consumer Rules Summit je svojevrsna platforma za umrežavanje, diskusiju i razmjenu ideja zasnovanih na iskustvima i dobrim praksama. Tokom dva dana, konferencija je okupila preko 30 vrhunskih predavača i više od 150 učesnika, uključujući predstavnike vodećih kompanija u agrobiznisu, maloprodaji i distribuciji, ali i u široj industriji FMCG, iz EU, jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Turske.
Glavna tema samita bila je potrošnja koja čini gotovo 60% svjetskog BDP-a i snažan je pokretač ekonomija. Četvrta industrijska revolucija transformiše čitave sisteme proizvodnje, distribucije i potrošnje pružajući mogućnosti za stvaranje dodane vrijednosti pomoću tehnologija.
Vodeći regionalni igrači govorili su o preduslovima potrebnim za okruženje pogodno za ulaganja, gdje su pristupi finansiranju, predvidiva politika i stabilno poslovno okruženje osnov za dalji razvoj.