Ryanair, easyJet i Wizz Air podnijele žalbu EK zbog štrajka francuskih kontrolora leta

0
823
Eurocontrol navodi da je preko 16.000 letova kasnilo do juna zbog štrajkova kontorolora leta

Međunarodno udruženje avio kompanija (IAG), kompanije Ryanair, easyJet i Wizz Air podnijele su žalbe Evropskoj komisiji protiv Francuske i štrajka njenih kontrolora leta koji ograničavaju osnovne principe slobode kretanja u okviru Evropske unije.
Avio kompanije ne dovode u pitanje pravo na štrajk, ali smatraju da Francuska krši zakon EU time što ne dozvoljava nadlijetanje vazdušnog prostora iznad zemlje dok traju štrajkovi. Putnicima na ovim letovima uskraćena je osnovna sloboda putovanja između zemalja članica koje nisu obuhvaćene štrajkom.
Samo u ovoj godini, štrajkovi francuskih kontrolora leta porasli su za 300% u odnosu na 2017. godinu. Prošlog mjeseca, Senat Francuske potvrdio je da je Francuska odgovorna za 33% kašnjenja letova u Evropi. Senat također zaključuje da pravo na štrajk treba biti u ravnoteži sa obavezom obezbjeđivanja javnih usluga.
“Pravo na štrajk treba da bude usklađeno sa slobodom kretanja. Ne utiču štrajkovi francuskih kontrolora leta samo na klijente koji lete ka ili iz Francuske. Putnici na letovima koji uključuju prelijetanje francuskog vazdušnog prostora, naročito veliki dio vazdušnog prostora koji pokriva Marsej i Mediteran, su također pogođeni kašnjenjima i masivnim prekidima. Ovo utiče na sve avio kompanije i ima jako negativan uticaj na španski turizam i privredu“, izjavio je Willie Walsh, izvršni direktor IAG-a.
U žalbama se kaže da postoji pravni presedan u ovom slučaju. Španci su se 1997. godine žalili Evropskoj komisiji nakon što su ispaštali godinama zbog činjenice da su francuski poljoprivrednici spriječavali njihov izvoz voća i povrća u Evropsku uniju. Evropski sud presudio je protiv Francuske zato što francuske vlasti nisu utjecale na postupke poljoprivrednika i nisu obezbijedile slobodan protok robe.
Eurocontrol je saopštio da je više od 16.000 letova zabilježilo kašnjenje do juna ove godine zbog štrajkova kontorolora leta, a tim kašnjenjima je bilo pogođeno više od dva miliona putnika.
Prošlog ljeta, Evropska komisija saopštila je da su od 2005. kontrolori leta održali otprilike 357 štrajkova u Evropi, što je ekvivalent periodu od otprilike mjesec dana godišnje koliko traju poremećaji na evropskom nebu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here