Za modernizaciju aerodroma u Bihaću, Tuzli i Mostaru još 8,36 miliona KM

0
684
Aerodrom Mostar prihvatio je 31.265 putnika u 10 mjeseci, porast za 14% u odnosu na isti period lani

Vlada FBiH usvojila je danas nekoliko odluka o usvajanju programa utroška sredstava transfera javnim preduzećima za unapređenje avioprometa Federacije BiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu.
Usvojen je program utroška sredstava kapitalnog transfera i JP Aerodrom Bihać odobreno 2.500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za izgradnju kompleksa aerodroma u Bihaću (aerodromske zgrade, poletno-sletne staze i infrastruktura).
Kroz tekući transfer je JP Aerodrom Tuzla određen iznos od 430.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za troškove sirovina i materijala, inventara i HTZ opreme, troškove energenata, osiguranja i korištenja sistema za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljage…
Tuzlanskom aerodromu je, kroz kapitalni transfer, odobreno 2.500.000 KM. Sredstva su namijenjena za izgradnju objekta – atrijum s poslovnim prostorijama parkingom i vanjskim uređenjem, nabavku namještaja i opreme za uređenje enterijera putničkoga terminala, uredskoga namještaja, nabavku FIDS sistema, te ostalu aerodromsku opremu.
Iz tekućeg transfera za JP Aerodrom Mostar odobreno je 430.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za troškovi uposlenih, troškove osiguranja imovine i osoba, energenata…
Takoše, za JP Aerodrom Mostar je, kroz kapitalni transfer, izdvojen iznos od 2.500.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za izradu projektne dokumentacije za potrebe širenja zgrade (idejni, glavni projekt i revizija), izradu Master plana Aerodroma Mostar, izradu servisne ceste, sanaciju rasvjete uzletno-sletne staze, proširenje postojeće terminalne zgrade (faza 2) itd.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here