S ciljem privlačenja njemačkih investicija Vlada TK, AHK i Wirtschaftsverein okupili domaće privrednike

0
205
Cilj je stvaranje kvalitetne privredne mreže, podloge i platforme za strane investicije

U cilju unaprjeđenja saradnje bosanskohercegovačkih privrednih subjekata sa privrednim subjektima iz Njemačke, te kako bi ukazala na neophodnost poboljšanja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja stranih investicija, Vlada Tuzlanskog kantona, Udruženje za unaprjeđenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i Predstavništvo njemačke privrede u BiH su, u saradnji sa ProCredit bankom, danas organizirali regionalni poslovni događaj.
“Drago nam je da su naši partneri prepoznali snažan privredni potencijal TK i to je razlog zašto su oni ovdje, a mi ćemo kao Vlada ponuditi razloge zašto bi oni i njihovi poslovni partneri iz Njemačke, trebali ovdje investirati. U pitanju su duga industrijska tradicija, konkurentna radna snaga, geostrateški položaj i solidno razvijena poduzetnička infrastruktura”, kazao je premijer TK Kadrija Hodžić.
On je dodao da Vlada TK ima namjeru da umrežavanjem domaćih privrednika sa poslovnim subjektima van BiH osnaži protok ideja i tehnologija, menadžerskog znanja, a sve s ciljem pospješivanja privrednog rasta, zaposlenosti i opće blagodeti svih stanovnika TK.
Njemačka privreda je najveći poslovni partner bh. privredi i to je država sa kojom imamo pozitivan vanjskotrgovinski omjer.
“Naša je želja da domaćim kompanijama pomognemo da se nametnu kompanijama u Njemačkoj, te da usvoje određene standarde koji su neophodni za izlazak na ovo zahtjevno zapadnoeuropsko tržište. Imajući u vidu naše dugogodišnje radno iskustvo i saradnju sa njemačkim kompanijama, kao i opredjeljenje njemačke privrede da svoje opskrbne lance osigura na području Europe i regiona, smatramo da možemo pomoći našoj privredi da iskoristi ovu šansu”, kazao je predsjednik Udruženja za unaprjeđenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i direktor kompanije Mann+Hummel Mahmut Galijašević.
Današnji susreti su kroz prezentaciju uspješnih primjera, panel diskusiju i poslovno umrežavanje, prilika da se privrednici međusobno susretnu, upoznaju, te prezentiraju svoje mogućnosti, potrebe i ponudu, a što bi trebalo doprinijeti stvaranju kvalitetne privredne mreže, ali i podloge i platforme za strane investicije.
“S obzirom na to da je i ProCredit banka već dvije decenije predstavnik njemačkog kapitala u BiH, uz naša iskustva danas smo prezentirali i našu paletu usluga. Skoro 90% onoga što radimo jeste pružanje finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima uz specijalizaciju za različite vrste investicija i prepoznati smo upravo po ovim saradnjama koje dugo, uspješno i doljedno njegujemo. Drago nam je da smo danas sa privrednicima u TK otvorili konkretne teme i što ćemo nakon ovoga, siguran sam, zajedno sa našim prijateljima iz Predstavništva njemačke privrede u BiH otvoriti nove poslovne i prilike za investiranje, a koje će donijeti dobro i privrednicima i građanima Tuzlanskog kantona”, kazao je predsjednik Uprave ProCredit Bank u BiH Amir Salkanović.

Direktorica servisnog društva Predstavništva njemačke privrede u BiH Amra Šurković je iskazala zadovoljstvo današnjim odzivom privrednika i iskazanim interesima.
“Njemačka je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera i najvažniji trgovinski partner, te jedan od vodećih investitora u BiH. Stoga smo iskoristili priliku se danas predstave i naše aktivnosti i projekti, a koji za cilj imaju podršku i unaprjeđenje postojeće bilateralne saradnje ove dvije zemlje”, kazala je Šurković.
Današnji susreti izuzetan su doprinos i podstrek bh. privrednicima. Podstrek koji je domaćim privrednicima i otvorio vrata zahtjevnog njemačkog tržišta s jedne strane, ali i vrata njemačkim kompanijama da investiraju na područje BiH i TK s druge strane.