Jačanje kapaciteta nadzora i odgovora na ptičiju i pandemijsku influencu u BiH

0
911
Horowitz - Osmanović: Maksimalno iskoristiti sredstva projekta od značaja za javno zdarvlje u BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa zamjenikom šefa misije u Američkoj ambasadi u Sarajevu Paulom Horowitzem o realizaciji projekta ‘Jačanje kapaciteta nadzora i odgovora na ptičiju i pandemijsku influencu u BiH’.
Tom prilikom ocjenjeno je da je riječ o izuzetno značajnom projektu za oblast javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, te je neophodno učiniti maksimalan napor kako bi realizacija bila nastavljena i u trećoj godini provođenja.
Na sastanku je konstatovano da je ukupna vrijednost projekta dva miliona dolara, koje donira Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC). Riječ je o petogodišnjem projektu, a Bosna i Hercegovina treba da preda aplikaciju za korištenje sredstava predviđenih za treću godinu realizacije.
Pored Ministarstva civilnih poslova BiH u implementaciji učestvuju Ured za veterinarstvo BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.