Prosinečki, Hadžibegić i Sturm na SBF 2018: Kako povećati priliv investicija u region

0
584
Dijaspora ima značajnu ulogu u ekonomskom razvoju BiH i regiona

Pod sloganom ‘Jedan region, jedna ekonomija’, 25. i 26. aprila u glavnom gradu BiH bit će održan 9. Sarajevo Business Forum, koji u svom programskom sadržaju najavljuje i panel ‘Diaspora, Sports, Arts, Culture & Creative Industry – Transforming Emotions into Investments’ na kojem će dijaspora, sport, kultura, umjetnost i kreativna industrija biti razmatrani u kontekstu ekonomskog rasta i razvoja regiona.
Koliko nekadašnji emigranti, danas vlasnici firmi, uspješni poslovni ljudi, mogu biti pokretači ekonomskih promjena i razvoja u zemljama iz kojih su potekli govorit će ugledni predstavnici biznisa iz dijaspore. Proslavljeni sportisti i umjetnici govorit će o značaju njihove uloge u jačanju imidža zemalja regiona Jugoistočne Evrope te koliko mogu biti uspješni promotori ulaganja u ovdašnje ekonomije.
Cilj je predočiti kako emocije ljudi iz dijaspore prema njihovim matičnim zemljama, uz poznavanje tržišta i potreba ulaganja, mogu biti iskorištene kao platforma za kreiranje novih poslovnih projekata, koji će ojačati privredu zemalja regiona, a njima kao investitorima osigurati isplativa ulaganja. Kako je sigurnost preduslov svakog ulaganja, poseban akcent bit će na razvoju institucija i metoda koje generalno mogu ojačati povjerenje investitora te o podršci koju mogu pružiti namjenski institucionalni fondovi.
Na ovom okruglom stolu očekuju se specijalna obraćanja ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka, kao i Marca Dillarda iz Američkog State Departmenta. U ulozi moderatora bit će Samir Cerić, izvršni direktor Alpha Omega Group (UK/China) i Sanjin Arifagić, voditelj USAID-ovog projekta ‘Diaspora Invest Project and Platform, Bosnia and Herzegovina’.
Ovaj okrugli stol, koji je zakazan za drugi dan Foruma, okupit će i poznata sportska imena, među kojima su: bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm, Robert Prosinečki, aktuelni selektor Areprezentacije BiH i Faruk Hadžibegić, nekadašnji proslavljeni igrač i fudbalski trener.
Svoje učešće potvrdili su i poduzetnik Mirsad Ćatić, Hasan Šehović, predsjednik Kongresa dijaspore BiH, Maja Miljković, osnivačica i izvršna direktorica Zdrava Logika, Jan Zlatan Kulenović, aktivista za prava mladih u BiH i osnivač Munja.ba Incubator, Maša Čampara, osnivačica i izvršna direktorica eMediaPatch, Olivier Jarosz iz European Club Association (ECA), Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu u Australiji, Rudi Kesić, direktor Advantage Business Group iz Velike Britanije, Senad Nanić, glavni arhitekta Arhitektonskog studija iz Hrvatske, Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo i drugi.
Sve informacije o ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu i detalji o registraciji dostupni su putem zvanične web stranice www.sarajevobusinessforum.com.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here