SAD: Koncept digitalnog dolara koji bi Fed mogao plasirati i kontrolirati

0
482
Prvi koncept digitalnog dolara spaja najbolje iz svijeta blockchaina i digitalnih plaćanja

Bostonski ogranak američke centralne banke Federal Reserve (Fed), u suradnji s uglednim univerzitetom MIT izradio je prijedlog za digitalnu valutu koju bi Fed mogao plasirati i kontrolirati (central bank digital currency ili CBDC).
Digitalni dolar, o kojem se već neko vrijeme govori, mogao bi imati više oblika, svrha i biti zasnovan na više različitih tehnologija, a ono što je nastalo u suradnji Feda i MIT-a je i dalje istraživački projekt i dokaz valjanosti koncepta.
Njihov Projekt Hamilton, kako su nazvali ovu višegodišnju inicijativu, za sada je prošao prvu fazu istraživanja u kojoj je nastao robustan, brz i na greške otporan sistem digitalnih plaćanja, zajedno s fleksibilnom platformom koja podržava više arhitektura, a sve je stvoreno na principu otvorenog koda (koji je postavljen na Github).
Procesor transakcija koji je postavljen kao cilj projekta trebao je garantovati provedbu svakog plaćanja digitalnom valutom u najviše pet sekundi uz propusnost od 100 hiljada transakcija u sekundi. Centralni procesor koristi se digitalnim novčanicima i kriptografskim ključevima, no umjesto zapisivanja transakcija na distribuiranom blockchainu, za to se koristi centralna institucija, poput centralne banke. Transakcije se i dalje zapisuju u blokove, no zahtjev je bio da jedna centralna institucija ima sva administratorska prava nad digitalnom valutom – pa se u ovom slučaju ne radi o distribuiranom blockchainu, za koji kažu i da ponekad stvara uska grla, piše Bug.hr.
Autori kažu kako su uzeli najbolje iz svijeta kriptovaluta, kriptografije i distribuiranih sistema kako bi dobili idealnu platnu mrežu koja će zadovoljiti zadane uvjete. U konačnici su došli do rješenja koje je značajno nadmašilo postavljene kriterije. Njihov sistem sada je u stanju više od 99% transakcija provesti za manje od 7 desetinki sekunde, dok je u testiranjima izmjerena najveća propusnost od 1,7 miliona transakcija u sekundi, s više o 99% njih provedenih za manje od sekunde.
U sljedećoj će fazi ovaj projekt biti nastavljen istraživanjem novih funkcionalnosti i alternativnih tehničkih rješenja, koja se tiču kriptografije, pametnih ugovora, offline plaćanja, privatnosti i mogućnosti vanjske revizije transakcija. Radit će se i na zaštiti od DDoS napada, sigurnosti, a sve uz zadržavanje otvorenosti cijelog rješenja.