SAD: Prodaja automobila u 2017. pala prvi put u zadnjih osam godina

0
1191
Tri vodeće kompanije na američkom tržištu - General Motors, Ford i Toyota - zabilježili su pad prodaje vozila u 2017.

Prodaja automobila u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pala po prvi put od kraja finansijske krize 2009. godine, premda nastavak snažne prodaje kamiona i ostalih velikih vozila donekle ublažava taj pad.
Tri vodeće kompanije na američkom tržištu – General Motors (GM), Ford i Toyota su izvijestile o blagom padu prodaje u 2017. u usporedbi s prodajnim rekordima u 2016. godini. Time je zaustavljen osmogodišnji rast ukupne prodaje automobila u SAD. Lani je tako prodaja automobila pala za 1,5 posto, na 17,23 miliona, podaci su kompanije Autodata.
Unatoč slabijoj prodaji, analitičari napominju kako je prodaja više od 17 miliona vozila i dalje vrlo velika.
Američka industrija automobila također i dalje bilježi snažnu potražnju za većim vozilima, uključujući terence, odnosno SUV-ove, te kamionete i crossover modele, prenosi Hina.
Veća vozila sada zahvataju čak veće udjele na američkom tržištu od limuzina, čiji je udjel prema procjenama u kompaniji Kelley lani iznosio svega 36 posto, nasuprot 50 posto u 2012. godini.
GM-ova prodaja lani je pala za 1,3 posto, na tri miliona vozila. No, najveći je američki proizvođač istaknuo nastavak snažne potražnje u segmentu većih crossover vozila i kamiona, koja je pomogla podići prosječnu maloprodajnu cijenu za sva vozila na rekordnih 35.400 dolara u zadnjem mjesecu prošle godine.
Prodaja Fordovih vozila smanjena je za 1,1 posto u odnosu na 2016., na 2,6 miliona, no Ford je izvijestio o neočekivanom porastu prodaje u decembru, dijelom podržanom kontinuiranim uspjehom u segmentu kamioneta F-serije i ostalih većih vozila.
Prosječna cijena najprodavanije F-serije dosegnula je rekordnih 47.800 dolara, što je obilježilo nevjerojatnu godinu za taj model, kazao je potpredsjednik Forda Mark LaNeve.
Toyota je izvijestila od padu prodaje u SAD-u za 0,6 posto, na 2,4 miliona, no istaknula je snažnu prodaju popularnih Camry limuzina, RAV4 crossovera i SUV-ova.
Iz Fiat Chryslera nisu objavili podatke za cijelu godinu, ali su u decembru zabilježili pad prodaje za 11 posto, na 171.946 vozila. Prodaju im je pogodila slabija prodaja vozila rent-a-car kompanijama.
Honda je pak za 0,2 posto povećala prodaju na američkom tržištu, prodavši 1,6 miliona vozila lani. Nissan je lani također prodao 1,6 miliona vozila, što je povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu ranije.