Sajam ENERGA u Sarajevo dovodi 100 izlagača i 250 učesnika konferencije

0
583
Sajam ENERGA 2019 održat će se od 11. do 13. juna u Centru Skenderija u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Deveti sajam ENERGA u Sarajevo dovodi 100 izlagača i 250 učesnika konferencije ENERGA 2019, međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije održat će se od 11. do 13. juna u Sarajevu, u Centru Skenderija.
Za učešće na sajmu je prijavljeno blizu 100 izlagača iz 12 zemalja, dok je za konferencijski program organizator registrovao 250 učesnika.
Radi se o jedinstvenom projektu u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već devetu godinu za redom, a drugu kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša i kao takav kontinuirano privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca.
Da se radi se o jedinstvenom konceptu, koji pokušava dati odgovore vezane za perspektivu energetskog sektora u BiH i regiji, ove godine su prepoznali i u Međunarodnoj agencija za obnovljivu energiju (IRENA), koji će Konferenciju ENERGA otvoriti temom – Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa.
Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, pored prezentacije Agencije IRENA, učesnicima će ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, aktulenoj izgradnji Bloka 7 Termoelektrana Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.
Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesovanja za poslovne susrete ENERGA b2b, u okviru kojih je bilo registrovano više od 80 učesnika, koji su realizovali 100 zakazanih sastanaka, susreti će ove godine biti prošireni. Pored Sarajevske regionalne razvojne agencija SERDA i Evropske poduzetničke mreže u Bosni i Hercegovini (EEN), b2b susrete, koji imaju za cilj podržati bh. kompanije u pronalasku internacionalnih partnera na sajmu, tokom sajamskih dana organizirati će i Trgovinski odjel Austrijske amabasade u Bosni i Hercegovini.
Ured trgovinskog savjetnika Ambasade Austrije u BiH organizirat će i manifestaciju pod nazivom Austria Showcase ‘Obnovljivi izvori energije i energetska efiksanost u Bosni i Hercegovini’.
Novina u odnosu na prošla izdanja ENERGE je i najavljeno veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i start-up kompanija, koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.
Svečano otvaranje sajma je 11. juna u 11 sati, uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika svih nivoa vlasti, institucija, međunarodne zajednice i diplomatskog kora. Ulaz na sajam je besplatan, uz neophodnu registraciju na info pultu na ulazu u sajamski prostor, a više infroamcija o događaju se može pronaći na stranici na www.energa.ba.
ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/gospodarska komora FBiH.