Sajam u Sarajevu: Zapošljavanje u privatnom sektoru stvara novu vrijednost

0
982
U Domu mladih u Sarajevu danas je organizovan Sajam zapošljavanja

U Domu mladih danas se održava Sajam zapošljavanja – informacionih tehnologija, turizma i ugostiteljstva u organizaciji JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.
Sajam je otvorio premijer KS Elmedin Konaković koji je obišao štandove poslodavaca istakao je da se aktivno radi na reformi javne uprave.
“Na Službi za zapošljavanje imamo 65.895 ljudi. Bili smo negdje na 73.000 kad smo počeli prije dvije i po godine. Imamo jednu analizu da to nisu ljudi koji odlaze iz BiH. Oko 10.000 je novouposlenih u Kantonu Sarajevo. Mi moramo i dalje olakšavati ambijent u kojem posluju i rade, da im je Vlada servis. Naša javna uprava je preglomazna i ići će se ka daljem smanjenju uposlenih”, rekao je Konaković.
On je pohvalio rad Službe za zapošljavanje KS te je najavio i dalju podršku projektima zapošljavanja.
Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je da je ovo dobar način da se povežu oni koji nude posao i oni koji ga traže.
“Jedini pravi način je zapošljavanje u privatnom sektoru jer to je ono što stvara novu vrijednost, potiče na realan rast. Ovaj sajam je fokusiran na tri oblasti IT sektor i turizam i ugostiteljstvo, što je uz preradu drveta motor razvoja i koje imaju najveći rast u BiH i utiču na rast GDP-a”, rekao je Pandurević.
Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović istakao je da je riječ o 11. sajmu koji je pratio strategiju razvoja KS koja navodi da tri oblasti koje trebaju biti nosioci razvoja su IT, ugostiteljstvo i turizam.
“Zato smo napravili ciljani sajam za te tri oblasti. Ovdje je danas 40-ak poslodavaca iz tih oblasti. Moramo definisati šta želimo postići u narednim godinama i kako to učiniti, a bez Vlade KS to ne možemo raditi i dosadašnja saradnja bila je više nego dobra”, kazao je Osmanbegović, piše agencija Patria.
Posjetioci Sajma istakli su dobru organizaciju kao i veliki broj poslovnih ponuda poslodavaca iz ove tri atraktivne oblasti.