Samsung dodatno proširuje ekosistem zdravlja i dobrobiti sa još više povezanih zdravstvenih usluga

Prošireni skup Samsung alata za razvojne programere podržava tačnije praćenje zdravlja, preventivnu sigurnost u vožnji, medicinska istraživanja i dublje uvide u vaše zdravlje

0
478
Senzori i algoritmi na Galaxy Watch satu za preciznije i naprednije zdravstvene mogućnosti

Kompanija Samsung Electronics predstavila je niz novih alata uoči Samsung Developer Conference 2022 (SDC2022) koji će pomoći programerima i zajednicama u oblikovanju zdravstvenihi sigurnosnih navika.
Ovi alati uključuju program Samsung Privileged Health SDK za odabrane partnere, Fall Detection API za podršku sigurnosti korisnika, novo Samsung end-to-end istraživačko rješenje za obrazovne, kliničke i zdravstvene programere, kao i stalne prilike za partnere koji koriste Health Connect.
“Zdravstveni temelji djelovanja kompanije Samsung ukorijenjeni su u našem naprednom hardveru i tehnologiji senzora, a potpomognuti našim otvorenim ekosistemom i saradničkim pristupom. Zbog toga sam uzbuđen što mogu da najavim proširene alate za razvojne programere, API-je i ponude partnera koji omogućavaju stručnjacima, istraživačkim centrima i univerzitetima da unaprijede praćenje nosivih uređaja i mogućnosti uvida za šire zdravlje, dobrobit i sigurnost”, rekao je TaeJong Jay Yang, izvršni potpredsjednik i vođa tima za istraživanje i razvoj zdravlja u Mobile eXperience Business odjeljku Samsung Electronics.

Samsung Privileged Health SDK: Unapređenje preventivne sigurnosti u vožnji

Samsung sarađuje sa odabranim liderima u industriji na razvoju personalizovanih opcija za praćenje zdravlja. Sa sigurnošću, kao jednim od fokusnih područja djelovanja kompanije Samsung, ova saradnja će rezultirati potpuno novim preventivnim alatima za identifikovanje ranih znakova umora i stresa vozača kako bi putevi bili sigurniji.
Kompanija Samsung, i njen rad sa kompanijom Tobii, globalnim liderom u praćenju pokreta očiju i rada na računaru, usmjerenim na analiziranje i predviđanje uzoraka ljudske pažnje koji razvija softver za praćenje pospanosti, jedan je od primjera. Ako korisnici tako odluče, Samsung Privileged Health SDK omogućava Tobiiju da osjeti otkucaje srca u stvarnom vremenu snimljene senzorima Galaxy Watch pametnog sata i obradi ih kako bi odredio nivo pospanosti korisnika.
Također, Harman, vodeća kompanija u tehnologiji povezanih automobila, audio inovacija i IoT rješenja, nedavno je predstavila Ready Care, cjelokupno automobilsko detektovanje u kabini i prilagođeno rješenje za sigurnost i udobnost vozača. Osim detekcije distrakcije, umora i vitalnih znakova, korisnici mogu da dopuste Ready Care-u mjerenje kognitivnog opterećenja i nivoa stresa i mogu dati prijedloge za alternativne rute za smanjenje stresa vozača.

Usluge za praćenje zdravlja: Novi API za detekciju pada za veću sigurnost

Health Services* pruža API-je koji programerima i ostalim licima omogućavaju da iskoriste snažne senzore i algoritme na Galaxy Watch pametnom satu za preciznije i naprednije zdravstvene mogućnosti. Kompanija Samsung uvodi novi API u ekosistem koji nudi podesivu osjetljivost za detekciju pada, jačajući preventivnu sigurnost i postavljajući teren za još više potencijalnih mogućnosti.

Galaxy korisnici mogu prilagoditi nivoe osjetljivosti – bilo da stoje mirno, kreću se ili vježbaju

Razvojni programeri sada mogu da kreiraju usluge pomoću algoritama otkrivanja pada Galaxy Watch pametnih satova koji osjećaju korisnikovo posrtanje ili pad kombinujući različite senzore, uključujući akcelerometar i žiroskop. Ovaj API omogućava razvoj aplikacija za korisnike koji se mogu susresti s neočekivanim nezgodama kao što su stariji korisnici ili oni koji se bave opasnim fizičkim poslovima.
Nadalje, Galaxy korisnici čak mogu prilagoditi nivoe osjetljivosti – bilo da stoje mirno, kreću se ili vježbaju – putem aplikacije Galaxy Wearable. Poput praćenja spavanja koji prepoznaje nemirne pokrete ili padove s kreveta, kako bi prikazao cijelu sliku korisnikovog sna, ovaj API otvara nove mogućnosti za programere, ali i korisnike.

Rješenje za cijelo istraživanje: Ubrzavanje usluga za praćenje zdravlja i istraživanja

Samsung također predstavlja projekt otvorenog koda koji pruža end-to-end cijela rješenja koja kombinuju SDK, pozadinski sastav i portal za razne zdravstvene aplikacije. Ovaj sveobuhvatni skup alata za zdravstvenu brigu osnažuje istraživanja i klinička iskustva, počevši od nivoa programera, isporučujući napredne uvide putem Galaxy pametnih satova i nosivih uređaja za podršku medicinskim istraživanjima u ustanovama, bolnicama, wellness centrima i šire.
Istraživači mogu da koriste ovaj projekt otvorenog izvornog koda za izradu modula koji učesnicima omogućavaju da se pridruže studiji na nesmetan i informisan način, pojednostavljujući proces uključivanja. Fleksibilni prijedlozi anketa također su postavljeni kako bi se zadovoljile potrebe organizacija koje se stalno mijenjaju. Odatle se relevantni podaci i uvidi lakše prikupljaju s nosivih uređaja, dok se učesnici kroz cijeliproces vode korisnim uvidima. Šifrirani podaci o učesnicima zatim se prenose u pozadinski sistem gdje zdravstvene i medicinske zajednice prate i analiziraju prikupljene uvide kako bi bolje formirale planove liječenja za pacijente, nadolazeća istraživanja i još mnogo toga.
Više detalja o novom projektu objavit će Sebastian Seung, predsjednik i direktor istraživanjakompanije Samsung, na SDC22 uvodnom predavanju.

Health Connect: Bolji uvid i kontrola podataka

Health Connect, najavljen u saradnji s kompanijom Google, tokom proljeća 2022. godine, nudi razvojnim programerima jedan skup API-ja koji omogućava besprijekorno stvaranje novih fitness i zdravstvenih iskustava. Trenutno dostupan u beta verziji, Health Connect nudi korisnicima način za centralizovane kontrole privatnosti koje olakšavaju davanje dopuštenja aplikacijama za zdravlje i fitness sa kojima žele da dijele svoje podatke na uređaju.
Sada su Samsung Health i Fitbit, zajedno s vodećim aplikacijama za zdravlje i fitness uključujući Leap Fitness, MyFitnessPal i Withings, usvojili Health Connect kako bi omogućili sveobuhvatnije wellness iskustvo. Uz dozvolu korisnika, programeri aplikacija mogu da iskoriste određene podatke podijeljene putem Health Connect-a za korištenje u svojim aplikacijama kako bi korisnicima pružili cjelokupnu sliku njihovog zdravlja.
Kompanija Samsung posvećena je svojoj zajednici, koja uključuje korisnike, programere i šire – želi da pruži poboljšane alate i resurse za izgradnju i iskorištavanje više povezanih i raznovrsnih zdravstvenih usluga. Kao dio sveobuhvatnih Samsung wellness inicijativa, kompanija će nastaviti da isporučuje ekspanzivan ekosistem, o kojem će Samsung zajednica čuti više tokom SDC22, koji korisnicima omogućava više uvida i informacija o zdravlju i dobrobiti.
_________
*Dostupnost Health Service usluga može zavisiti od tržišta.