Samsung i Dezeen organizuju globalni konkurs za dizajn

0
210
Re:Create konkurs za dizajn ističe vrijednost održivosti Samsung proizvoda i usluga

Kompanija Samsung Electronics i globalni časopis posvećen dizajnu i arhitekturi Dezeen najavili su najnoviji svjetski konkurs za dizajn koji prepoznaje vrijednost održivosti. Uz nagradni fond od 18.000 funti, Re:Create konkurs za dizajn poziva kandidate širom svijeta da svoje kreativne ideje o ponovnoj upotrebi, recikliranju i prenamjeni starih Samsung uređaja ili njihovih materijala pretvore u stvarnost.

Šta je Re:Create konkurs za dizajn?

Re:Create konkurs za dizajn odražava trajne napore kompanije Samsung da svoje proizvode i usluge učini održivijim. Kao još jedna potvrda tih napora, ovo takmičenje podstiče kandidate da osmisle inovativne načine za prenamjenu starih uređaja ili iskorištenih materijala tako što će ih pretvoriti u nove proizvode ili usluge za dobrobit ljudi i planete.
Među primjerima su Samsung EYELIKE™projekat, u kojem se stari pametni telefoni pretvaraju u kamere za medicinsko dijagnostikovanje, kao i najnoviji Galaxy uređaji, čiji dizajn uključuje recikliranu plastiku od iskorištenih ribarskih mreža, i SolarCell Remote, daljinski upravljač čija plastična komponenta sadrži 24 posto recikliranih materijala i napaja se uz pomoć svjetlosti umjesto standardnih potrošnih baterija.

Kako se prijaviti i kako se biraju pobjednici?

Na konkurs mogu da se prijave svi stariji od 18 godina u bilo kojoj zemlji, bilo da su profesionalni dizajneri, studenti ili nemaju formalnu obuku u oblasti dizajna.
Prijavljivanje na konkurs je lako i sve što je potrebno je da posjetite zvanični sajt časopisa Dezeen, na kojem ćete naći sve detalje o konkursu, uključujući uputstva za prijavljivanje i informacije o nagradama. Svi zainteresovani treba da dostave svoju ideju na Dezeenovom sajtu do 19. jula u 21.59 h.
Prijave će proći kroz nekoliko krugova evaluacije, na osnovu sljedeća četiri kriterija: inovacija (Koliko je ideja originalna?), rješavanje problema (Da li ideja predlaže konkretna rješenja za unapređenje života ljudi?), društveni i ekološki uticaj (Kako će ideja pozitivno uticati na ljude i planetu?) i dizajn po mjeri čovjeka (Koliko se ideja uklapa u Samsung filozofiju dizajna i njegove proizvode ili način života Samsung korisnika?)
Nakon završetka početnih krugova, napravit će se uži spisak kandidata koji će biti objavljen u augustu, a potom će stručni žiri sastavljen od Dezeenovih urednika i profesionalnih dizajnera odabrati pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata.
Prvoplasirani pojedinac ili tim će kući ponijeti glavnu nagradu u vrijednosti od 10.000 funti. Drugoplasirani i trećeplasirani dobijaju po 4.000 funti. Za više informacija posjetite Dezeenov zvanični sajt.