Samsung na VI forumu predstavio dostignuća u VI i računarskom inženjeringu

Ovaj događaj služi kao platforma za dijeljenje naučnih dostignuća koja će dovesti do poboljšanja Samsung napredne tehnologije poluprovodnika

0
167
Uz preko 1.000 polaznika održan je prvi dan sedmog Samsung VI foruma

Samsung Electronics Co. otvorio je Samsung VI forum, na kojem je predstavio svoja najnovija naučna dostignuća u vještačkoj inteligenciji (VI) i računarskom inženjeringu (RI) koja doprinose poboljšanju nove generacije tehnologije poluprovodnika ove kompanije.
Uz preko 1.000 polaznika (uključujući vodeće akademike, stručnjake iz sektora, istraživače i studente) održan je prvi dan sedmog Samsung VI foruma u Kongresnom centru Suvon u Kjongi-dou u Južnoj Koreji na temu ‘VI velikog obima za bolje sutra’, na kojem je domaćin bio Samsung institut za naprednu tehnologiju (SAIT), dok je domaćin drugog dana 8. novembra bio Samsung centar za istraživanja u Samsung kampu za istraživanje i razvoj u Seulu u Južnoj Koreji.
“Generativna VI tehnologija je nedavno dobila veliku pažnju jer nam daje potencijal da napravimo nova rješenja i izborimo se sa izazovima koji već dugo postoje. Ali, u isto vrijeme raste i potreba za detaljnim istraživanjima sigurnosti, pouzdanosti i održivosti VI“, rekao je Kye Hyun Kyung, predsjednik i generalni direktor divizije za rješenja za uređaje u kompaniji Samsung Electronics, dodavši da se očekuje da ovaj forum, na kojem su se okupili vrhunski svjetski stručnjaci, posluži kao platforma za razmatranje načina da se stvori svjetlija budućnost kroz VI i tehnologije poluprovodnika.
Prvi dan Samsung VI foruma 2023 se bavio dvjema ključnim temama: LLM i transformacija VI za sektor u oblasti VI i računarstvo velikog obima za LLM i simulaciju i oblasti RI.

Dodijeljena priznanja istaknutim istraživačima i studentima

Samsung je tokom foruma organizovao svečanost dodjele Samsung nagrade za VI istraživača i proglašenja pobjednika Samsung VI/RI izazova. Svrha ovih priznanja jeste da se oda počast talentovanim istraživačima, studentima i diplomcima koji se ističu na domaćem planu.
Pet VI istraživača su osvojila Samsung nagrade za VI istraživača godine: profesor Konor Koli sa Tehnološkog instituta Masačusetsa, profesor Jason Lee sa Univerziteta Princeton, profesorica Emma Pierson sa Univerziteta Cornell, profesor Xiang Rensa Univerziteta Južna Kalifornija i profesorica Virginia Smith sa Univerziteta Carnegie Mellon.
Profesor Lee, jedan od dobitnika nagrade, bavi se teoretskim i primijenjenim istraživanjima uključujući duboko učenje, podržano učenje i optimizaciju. Njegov rad je izuzetno cijenjen zbog doprinosa razvoju VI istraživanja širom svijeta objavljivanjem nekoliko izuzetnih radova o optimizaciji.
Među 1.481 studentom okupljenim u 410 timova, 16 timova je proglašeno pobjednicima Samsung VI/RI izazova.
“Tokom sprovođenja svog VI projekta smo mogli da dubinski istražimo moguće probleme. VI/RI izazov je bio dobra prilika da proširimo svoja gledišta o istraživanjima“, rekao je doktor Keondo Park sa Fakulteta za nauku o podacima Državnog univerziteta u Seulu, član tima koji je osvojio glavnu nagradu.
Pored toga, SAIT je predstavio vodeće istraživačke radove i projekte u oblasti VI i RI. Također je pripremio programe umrežavanja učesnika u ključnim VI i RI ekosistemima.

Generisanje koda i tehnologije pretraživanja

Tokom prve jutarnje sesije, dr. Hyung Won Chungiz kompanije za istraživanje i primjenu VI OpenAI je objasnio rad velikih jezičkih modela (LLM) tokom svog govora pod naslovom ‘Veliki jezički modeli (u 2023)’, kao i izazove na koje nailaze u svakoj fazi i budući razvojni put.
Popodne su diplomci sa prestižnih domaćih univerziteta koji se bave istraživanjem VI predstavili svoje radove objavljene u vodećim međunarodnim časopisima posvećenim VI, kao i smjer svojih budućih istraživanja.
Tim predvođen profesorom Državnog univerziteta u Seulu Seung-won Hwang je predstavio efikasno generisanje koda i tehnologiju pretraživanja uz pomoć generativne VI, dok je tim profesora Gunhea Kima prikazao tehnologiju prostornog razmišljanja primjenommultimodalnih pristupa.
Učesnici su se u posljednoj sesiji bavili Samsung Gausom i VI tehnologijama na uređajima korištenjem ovog modela. On se sastoji od SamsungGaus jezika, SamsungGaus koda i SamsungGaus slike i nazvan je po Karlu Fridrihu Gausu, legendarnom matematičaru koji je definisao teoriju normalne distribucije, osnovu mašinskog učenja i VI. Pored toga, naziv odražava Samsungovu krajnju viziju za ove modele da se iskoriste svi fenomeni i znanje na svijetu da bi se primijenila moć VI u cilju poboljšanja života korisnika na cijelom svijetu.
Samsung Gaus jezik, generativni jezički model, poboljšava radnu efikasnost olakšavanjem zadataka kao što su sastavljanje mailova, rezimiranje dokumenata i prevođenje sadržaja. Također može da unaprijedi korisničko iskustvo omogućavanjem pametnije kontrole uređaja integrisane u proizvode.
Pored toga što razvija VI tehnologije, Samsung sprovodi i različite aktivnosti koje garantuju sigurnokorištenje VI. Preko posebnog tima koji prati napade na VI sisteme, ova kompanija nastavlja da jača sposobnost proaktivnog uklanjanja i praćenja problema sigurnosti i privatnosti koji mogu nastati u čitavom procesu – od prikupljanja podataka do razvoja VI modela, ponude usluga i rezultata nastalih primjenom VI – imajući principe VI etike na umu.
Zvanični videosnimak Samsung VI foruma 2023 će biti dostupan na YouTube kanalu kompanije Samsung Electronics od 16. novembra.