Samsung uvodi senzor slike od 200 megapiksela

Novi Samsung ISOCELL HP2 povećava kapacitet za maksimalne performanse piksela i omogućava detaljne i savršene slike u svim uslovima osvjetljenja

0
413
ISOCELL HP2 ima 200 miliona piksela veličine 0,6 mikrometara (μm) u optičkom formatu 1/1,3”

Kompanija Samsung Electronics predstavila je svoj najnoviji senzor slike od 200 megapiksela (MP) ISOCELL HP2, sa unaprijeđenom piksel tehnologijom i velikim kapacitetom za nevjerovatne slike na budućim vrhunskim pametnim telefonima.
ISOCELL HP2 ima 200 miliona piksela veličine 0,6 mikrometara (μm) u optičkom formatu 1/1,3”, što je veličina senzora koja se najčešće koristi na glavnim kamerama pametnih telefona od 108 MP. Zahvaljujući tome, korisnici sada mogu da uživaju u još višim rezolucijama na najnovijim vrhunskim pametnim telefonima uz iste dimenzije kamere.
Uz Samsung naprednu tehnologiju bininga piksela Tetra pixel, HP2 čini kameru raznovrsnijom jer simulira različite veličine piksela da bi je prilagodio promjenjivim uslovima osvijetljenja. U slabo osvijetljenom okruženju, senzor prelazi u 1,2μm 50MP ili 2,4 μm 12,5MP senzor slike tako što povezuje četiri do 16 susjednih piksela. Za puniji 8K video, oko 33MP, HP2 prelazi u 1,2μm 50MP režim rada da bi se kropovanje svelo na minimum i obuhvatilo više detalja. Snimanjem 8K video materijala brzinom of 30 frejmova u sekundi se može dobiti oštra slika zahvaljujući širem polju kamere i većoj veličini piksela.
Blijede slike u jako osvijetljenom okruženju se mogu značajno umanjiti uz HP2, zahvaljujući novoj Samsung tehnologiji duplog vertikalnog ulaza za prenos (D-VTG). U fotodiodi svakog piksela, ulaz za prenos napona je smješten na dnu za transport elektrona od piksela do logičkog sloja. D-VTG veoma precizno dodaje drugi ulaz za prenos u piksel i tako povećava njegov pun kapacitet za preko 33 posto. Uz više obuhvaćenih elektrona i efikasan prenos signala, ovaj metod može da smanji prejaku ekspoziciju i poboljša reprodukciju boja, naročito u uslovima jakog svjetla.
U uslovima slabog osvjetljenja, autofokus HP2 je podignut na viši nivo uz Super QPD, koji senzoru omogućava da koristi svih 200 miliona piksela za fokus, tako što grupiše četiri susjedna piksela za prepoznavanje i vertikalnih i horizontalnih promjena obrasca za brže i preciznije autofokusiranje. Korištenjem mnoštva podataka o obrascima i uz veliki broj referentnih tačaka, novi senzor je sposoban za brzo autofokusiranje, čak i u slabo osvijetljenom okruženju.
Za izvanredne HDR performanse, Samsung prvi put uvodi DSG funkciju u 50 MP režimu koja primjenjuje dvije odvojene vrijednosti konverzije na analogni signal primljen na nivou piksela. Pored toga, Smart-ISO Pro, HDR rješenje koje spaja različite nivoe ISO očitavanja iz jedne ekspozicije, omogućava kameri da snima 12,5MP fotografije i 4K videomaterijal pri brzini od 60 frejmova u sekundi u HDR-u.
Samsung ISOCELL HP2 je ušao u masovnu proizvodnju.