Samsung: Zaštitite svoj uređaj na svoj način uz automatsko blokiranje

Novi sigurnosni alat za korisnike Samsung Galaxy uređaja osmišljen je da štiti njihove uređaje na način koji najviše odgovara njihovom načinu života

0
146
Automatsko blokiranje omogućava nove nivoe zaštite uređaja u cilju sigurnosti i privatnosti

Kompanija Samsung Electronics predstavila je automatsko blokiranje, novi sigurnosni alat za korisnike Samsung Galaxy uređaja, osmišljen da štiti njihove uređaje na način koji najviše odgovara njihovom načinu života.
Nedavno uveden na One UI 6 u okviru proširene ponude inovacija u oblasti sigurnosti i privatnosti za Samsung Galaxy uređaje, automatsko blokiranje je opcioni paket dodatnih sigurnosnih mjera koji korisnicima nudi veći izbor mogućnosti prilagođavanja koje nudi otvoreni Samsung Galaxy ekosistem.

Izbor u rukama korisnika

“Uvođenjem automatskog blokiranja korisnici mogu da nastave da uživaju u prednostima našeg otvorenog ekosistema jer znaju da je njihovo mobilno iskustvo sigurno. Stalno težimo da omogućimo svojim korisnicima da sami izaberu ono što najviše odgovara njihovim potrebama – umjesto da mi odlučujemo umjesto njih, a to se odnosi i na automatsko blokiranje“, izjavio je dr. Xiangvon Xin, izvršni potpredsjednik i direktor tima za sigurnost sektora mobilnih uređaja u kompaniji Samsung Electronics.
Jedna od funkcija automatskog blokiranja je sprečavanje instaliranja aplikacija iz neovlaštenih izvora*. Razne su prednosti svjesnog preuzimanja ovakvih aplikacija, kao što su bolje prilagođavanje korisniku i veća kontrola nad funkcijama uređaja. Za one koji vole sigurno da instaliraju ovakve aplikacije nema nikakvih promjena jer je ova funkcija fabrički podešena da bude isključena. Za one koji nemaju naviku da to rade, aktiviranje automatskog blokiranja može dodatno da ih umiri jer sprečava socijalni inženjering kao što je glasovni fishing, gdje napadač može da nagovori korisnika da instalira štetni softver.
Automatsko blokiranje ima čitav niz dodatnih kontrola, kao što je uključivanje provjere sigurnosti aplikacija** koje pomaže da se otkriju potencijalne malverzacije i spriječe štetne komande i softverske instalacije preko USB kabla. Ovo može da pomogne u zaštiti korisnika u situaciji kada neko ima fizički pristup njihovom uređaju, kao što je kad se telefon dopunjava na aerodromu.
Uz ovu funkciju dolazi i ažuriranje antivirusnog programa Message Guard, koji umanjuje napade sa nultim klikom ili direktne poruke sa slikama koje kriju zlonamjerni kod. U početku uveden za Google i Samsung aplikacije za razmjenu poruka, sada može da pomogne u zaštiti korisnika koji koriste popularne aplikacije trećih lica***. Na ovaj način korisnici imaju veći izbor aplikacija koje mogu sigurno da koriste.

Novi standardi sigurnosti za budućnost sektora

Samsung postavlja temelje za sigurnije mobilno iskustvo korisnika Galaxy uređaja, a automatsko blokiranje ide korak dalje jer kombinuje vodeće standarde sigurnosti u sektoru sa izborom korisnika kako bi oni mogli da kontrolišu svoj uređaj na svoj način. Kao najnovija funkcija dodata Samsung spektru inovacija u sigurnosti i privatnosti, automatsko blokiranje dodatno unapređuje mobilno iskustvo za korisnike širom Galaxy ekosistema.
Automatsko blokiranje je sada dostupno na Samsung Galaxy uređajima kompatibilnim sa One UI 6.
__________
*Ovlašteni izvori uključuju Google Play i Galaxy Store.
**Dostupnost može zavisiti od tržišta.
***Messenger, Telegram, KakaoTalk, WhatsApp.

(Izvor: PR Samsung)